19. března 2014

10 věcí, které mě baví na twittru

Kdo mě sleduje delší dobu, už asi ví, že nemám (ráda) Facebook. Ale naopak jsem si velmi oblíbila Twitter. Na rozdíl od spousty dalších mě ale začal bavit prakticky hned, co jsem si ho založila. Zkrátka jsem začala sledovat pár blogerek a nakladatelství a pak se ti správní lidé na sledování začali objevovat sami.

Zároveň chci článek věnovat všem, co si myslí, že je prakticky stejný jako  Facebook. Pochopte, odpůrkyni Facebooku, jako jsem já, tohle vždy hrozně naštve. Takže ještě jednou. Twitter a Facebook je něco úplně jiného.

  • Anonymita
Pokud chcete najít staré přátelé, případně chcete sociální síť používat k hledání práce, Twitter pro vás nebude to pravé. Já tu ale sleduji lidi podle jejich názorů. A k tomu nepotřebuji vědět, jaké je jeho pravé jméno, kolik mu je, kde studuje/pracuje, s kým chodí a jakou má velikost bot. Stačí mi informace, že rád čte nebo má doma kočku.

  • Rychlost
O tom, že je Twitter skvělý zpravodajský kanál, toho bylo napsáno spoustu. Proč bych měla sledovat zprávy, proč bych měla prohlížet internetové deníky, jestli náhodou nenapsaly něco zajímavého? Nepotřebuji je. Všechno vím hned a sama se můžu rozhodnout, jestli si toho chci přečíst víc.

  • Přehled (nejen) české blogosféry
Pokud se zeptám mých kamarádů, kteří tráví celé dny na FB, na nějaký blog nebo internetový projekt, znají maximálně Tisíc věcí. Kdo je Cuketka? Co najdete na Růžové pandě? A co znamená Naučmese a Nestereo? Netuší. 
Je ale pravda, že tady na tom mají velkou zásluhu i blogy a Twitter si nemůže připisovat všechny zásluhy.

  • Skupiny lidí všech zájmů
Nevadí mi, že mé following a followers neznám osobně. Sleduji ty, kteří se zajímají o stejné věci jako já. A mezi lidmi, které znám osobně, není moc těch, s kteří pochopí narážku na nově vydanou knížku nebo povzdychnutí, že mi kočka opět chodí po stole. Zároveň je jednoduché najít ty správné osoby pomocí hashtagů.

  • Inspirace a zábava
Mám vytvořený mix lidí, kteří mě pobaví, mají zajímavé postřehy a hromadu nápadů. Je skvělé dostat spoustu názorů a přesto proto téměř nic nedělat.

  • Jednostranný systém sledování
Nejdříve mi systém přátelství na Twitteru přišel trochu zvláštní, postupně jsem mu ale přišla na kloub. Chci číst tweety J. K. Rowling? Žádný problém, ona mi to odsouhlasit nemusí. Chce mě sledovat někdo, jehož názory číst nechci? Proč ne, já mu sledování oplácet nemusím.

  • Inteligence uživatelů
Váhala jsem, jestli jsem tenhle bod psát, protože to není úplně pravda. Na Twitter určitě nejsou jen intelektuálové stejně jako ne všichni uživatelů Facebooku mají IQ podprůměrných hodnot. Problém je ale v tom, že na Twitteru záleží vaše popularita na kvalitě tweetů a pokud píšete blbosti, nikdo vás nezaregistruje. Na FB se ale pivní výzvě (nebo jak se to jmenuje) těžko vyhnete.

  • Jednoduchost
Nemám ráda počítačové hry, nepotřebuji od sociální sítě možnost posílání dárků, štouchání a podobné blbosti. Vyhovuje mi napsat tweet, na cizí odpovědět, označit hvězdou a retweetnout a případně napsat někomu do DM. Nic víc, nic míň.

  • Možnost vyjádřit se
Než jsem si založila Twitter, často mě napadla nějaké skvělá hláška, o kterou jsem se pak nemohla podělit. (Nenápadně ji vpašovat do rozhovoru má jen malou úspěšnost.) Teď je vše vyřešeno a pokud navíc vidím, že někomu moje řeči líbí, mám ještě větší radost. A když náhodou napíšu velkou kravinu? Nevadí, naprostá většina mých followers mě stejně nezná.

  • Stručnost
Zpočátku jsem každý tweet psala hrozně dlouho, protože 140 znaků mi připadalo jako nemožný úkol. Už jste si asi všimli, že stručnost zrovna není moje silná stránka, ale naopak jsem expert na omáčku okolo. Twitter mi ale ukázal, že vyjádřit názor se dá i ve 140 znacích. Dá to práci, ale jde to.

Přidejte se také!
@kocicikosik

15 komentářů:

Kristýna řekl(a)...

Super článek a naprosto s ním souhlasím. Nepotřebuji znát všechny, které sleduji, sleduji jen ty, kteří mi mají co "říct" a ještě je to výborné zpravodajské médium. A napsat něco do 140 znaků? Na začátku hrůza, dneska...většinou se vejdu :D

Brabikate řekl(a)...

Pěkný článek a s většinou rozhodně souhlasím, byť mám osobně asi o něco raději facebook, ale facebook mě od nedávna začíná i živit, tak není divu. :D Twitter je ale vážně moc fajn věc, objevila jsem díky němu spoustu zajímavých lidí, na které bych jinde jen tak nenarazila. Facebook ovšem dost těch užitečných prvků Twitteru postupně přejímá - taky už na něm sleduju hlavně různé blogery, stránky nakladatelů, zpravodajství... a známé, co mě svými statusy unavují, zkrátka odfiltruji.:)

Maria Friedlová řekl(a)...

Twitter jsem si vlastně založila kvůli tobě. :) Takže jen ty můžeš za to, že celou věčnost čtu tweety a na nic jiného mi nezbývá čas! (Měla by ses stydět!)
Moc hezky napsané. Docela výzva by byla, všechno vecpat do 140 znaků, heh. :D

Katie řekl(a)...

Díky.:-) Já se poslední dobou přistihuji, že se snažím do 140 znaků nacpat úplně všechno.:-)

Katie řekl(a)...

Tak to je jasné, kdyby mě živil, tak Facebook asi taky vezmu na milost.:-D

Katie řekl(a)...

Dobře, stydím se.:-D
To je náhodou jednoduché: Twitter je mnohem lepší než Facebook. #rychlost #jednoduchost #stručnost #žádníotravníspolužáci. ;-)

Jana CM řekl(a)...

Pěkný článek pro nás, kdo se na "social media freaks" koukají skrz prsty, protože máme pocit, že se ti lidé snaží živit lajkováním kravin :D Nic proti Brabikate, samozřejmě...

Mě primárně odrazuje každá další aktivita, která vyžaduje pasivní sezení u pc, a tak i když bych si na twitteru jistě pěkně početla, pořád mám pocit, že lidé, který na těchto médiích ujíždí, žijí hrozně pasivně. Jenom čtou -twitter/prohlíží si - fb cizí životy, místo aby žili vlastní.

Ale jako kážu vodu a zrovna přemýšlím, jak si založit fb pro blog :-)

Katie řekl(a)...

:-D
Něco na tom bude.:-) Já ale třeba nemám na mobilu internet, takže ani na Twittru nejsem neustále.:-)

Rachel Roo řekl(a)...

zajímavé, já třeba nemám twitter, protože mi to přišlo nějaké složité, možná sem něco udělala špatně, ale prostě mi to nefungovalo :-D facebook mám, ale musím říct, že jsem roky odolávala, založila jsem si ho pak jen kůli spolužákům, kteří nebyli schopní se na společných projektech domluvit jinde a jinak, teď ho mám zase kůli blogu. ale ráda to nemám. zkusím znovu popřemýšlet o tom twitteru :)

Katie řekl(a)...

Tak to nevím, mě právě přijde hrozně jednoduchý.:-)
Spolužáci mě také k založení přemlouvají, ale k domlouvání ho nepoužíváme, takže zatím odolávám. Hlavně ho nemá ani naše "hlavní organizátorka", takže domlouvat se na Facebooku je naprosto zbytečné.:-D

Bastera řekl(a)...

Ono je to tak půl na půl u mě, Facebook i Twitter mají každý něco do sebe. Na twitteru se mi líbí ta rychlost, a to, že tam můžu napsat jakoukoliv hlášku, pokud se tedy vejdu do limitu znaků, kterou bych na Facebook nenapsala. A je tak snadné něco retweetnout a posouvat tak věci dále než na Facebooku :) Ale zase na Facebooku je dobré řešit věci do školy, práce, ohledně blogu a podobně, já tam jsem v různých skupinách, které mě zajímají a tak to by se na Twitteru provést nedalo, takže Twitter je dobrý zpravodaj, skvělý na sdílení rychlých odkazů, hlášek či novinek od lidí, co mě zajímají i z mediálního hlediska a Facebook na to ostatní :D

Katie řekl(a)...

Já právě na Facebooku zase tolik věcí řešit nepotřebuju. Ale ohledně práce se asi hodí víc než Twitter, to uznávám i já.:-)

LennaS řekl(a)...

Bezvadný článek a musím říct, že se vším souhlasím. :) Na facebook jsem nešla no.. v květnu to bude už rok. Musím se přiznat, že jsem na sebe opravdu pyšná. Fb mi vůbec nechybí, protože ho rychle nahradil Twitter. Založila jsem si ho teprve nedávno, za to se z něj rychle stala moje nová závislost. :)

Katie řekl(a)...

Twitter je super, jen mě trochu děsí, že jsem na něm poslední dobou taky docela závislá.:-)

10seos-seo company in denver řekl(a)...

skvělé informace sdílené v tomto článku. Nikdy jsem si nevšiml, že v blogu je mnoho věcí