7. března 2014

Červenka: Detektivka s kapkou historického románu

Červenka
Autor: Jo Nesbø
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2014
Oficiální stránky autora
České stránky

O úspěšném severském autorovi detektivek, který má na konci jména to podivné přeškrtnuté o, slyšel snad každý. Já jsem se na nějakou tu "nesbovku" dlouho chystala a nakonec si prvenství odnesla právě Červenka, třetí z řady detektivek s Harrym Holem. A musím uznat, že jeho knihy se přeložily do 35 jazyků zcela oprávněně.



Z Osla na východní frontu a zase zpět

Detektiv Harry Hole má hlídat amerického prezidenta při jeho návštěvě v Norsku, nešťastnou náhodou ale postřelí amerického tajného agenta. Místo vyhazovu ho čeká povýšení a zdánlivě nevýznamný případ. Za pašeráky zbraní se ale skrývá mnohem víc než skupina nacistů.

Děj se střídavě odehrává v současnosti, střídavě za druhé světové války. Skupina vojáků bojuje na východní frontě za svobodné Norsko, kde může smrt potkat každého. Zastřelen je i jeden z nejstatečnějších Daniel Gudeson neboli Urijáš. Najednou se ale v nemocnici objevuje muž se jménem mrtvého vojáka a jeho historky si zamiluje mladá ošetřovatelka. Kdo je ale ve skutečnosti muž, se kterým se rozhodne utéct?

Ze začátku jsem byla z částí z minulosti trochu zmatená a moc mě nebavily, když mi ale začaly docházet souvislosti, těšila jsem se na mnohem víc. Musím pochválit přehledné označení vždy na začátku kapitoly, jinak by mi asi zorientování trvalo trochu déle.

Vraha známe. Nebo ne?

Autor vám ale kromě milostného příběhu ze zákopů a vyšetřování detektiva Harryho Hola, poskytne ještě další pohled. Pohled samotného vraha. Přiznám se, že mám ráda příběhy vyprávěné z pohledu záporných postav. Neschovám vám si pod polštářem nůž, ani nevylupuji pro zábavu banky, ale myšlenky (nejen) vrahů si vždycky užívám. Jakmile jsem zjistila, že tajemný stařec bude zabíjet, kniha v mých očích ohromně stoupla.  Nejvíce nadšená jsem ale byla ze způsobu, kterým jsou tyto části poddány. Jste sice s vrahem celou knihu, víte proč to dělá, ale ve skutečnosti ho neznáte a odhalení vás stejně překvapí.


Nesbø mě ale překvapoval neustále. Většinou na místech, kde jsem to vůbec nečekala. Nejednou se mi stalo, že jsem přečetla větu a až po dočtení následující jsem se zarazila, protože mi došlo, co znamená. Sice to byly vždy jen drobnosti, malinké dílky skládačky, které vám spojily dvě zdánlivě nesouvisící věci. A mně nezbylo nic jiného než zůstat stát s otevřenou pusou. Což je něco, co by měla mít každá dobrá detektivka.


Alkoholik. Detektiv. Proč ne obojí?

Nadšená jsem byla ze samotného detektiva. Četla jsem v recenzích na jiné Nesbovi knihy, že Harry Hole je alkoholik a spíše problémový policista. Což by mi v žádném případě nevadilo, jestli něco nemám ráda, tak černobílé postavy. Ale byla jsem zvědavá, jak funguje postava s mnoha chybami v tak kladné roli jako je detektiv. Ze začátku jsem ho možná trochu podceňovala, ale nakonec mě mile překvapil, protože případ vyřešil skvěle.

Nejvíce se mi líbil v části po smrti jedné z hlavních postav. Způsob, kterým se s tím vypořádal, byl možná trochu děsivý, ale mně přišel opravdu zajímavý. Celkově to je určitě moje nejoblíbenější část knihy, ne proto, že bych byla ráda, že postava umřela (té mi naopak bylo moc líto), ale proto, že je to opravdu skvěle napsané.

Postav tam bylo možná trochu moc a kdo nedával pozor, mohl někdy váhat, o koho se zrovna jedná, ale zvládnout se v nich zorientovat šlo. Částečně to bylo asi způsobeno tím, že mi jich hodně znělo podobně. Nějaké ty nejasnosti mi pak bohatě vynahradilo dokonalé propracování všech postav. O nikom byste nemohli říct, že je vyloženě kladný nebo záporný.

Červenka je úžasná detektivka s kapkou historického románu, které se nedá prakticky nic vytknout. Napínavá, zajímavě vystavená, plná překvapení, s opravdovými postavami. Nechybí ani krásná obálka. Nezbývá mi nic jiného, než hodnotit nejvyšší desítkou.


Děkuji nakladatelství Kniha Zlín za poskytnutí recenzního výtisku.

10 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Takže dobrý, řikáš? :) platí tedy to samé, jako u většiny knih. Někdy si to půjčím. :)

Katie řekl(a)...

Asi nepůjčíš, já to mám jako e-book.;-) Ale určitě doporučuji.:-)

madlenka řekl(a)...

Super recenze! Taky se už k Nesbovi musím dostat, hrozně mě láká! :)

Katie řekl(a)...

Děkuji.:-)

Anonymní řekl(a)...

Jé, mamka Jo Nesboa miluje, takže na Červenku se už strašně moc těšíme. Já mám Holea fakt ráda, protože to není žádný Pan dokonalý, ale v podstatě normální chlap. :)

Katie řekl(a)...

To věřím.:-)
Souhlas, nepřipadám si vedle něj blbě, jako u jiných úžasně chytrých detektivů bez chyb.;-)

Bastera řekl(a)...

Super recenze. Já četla předtím ještě Netopýra, Šváby jsem nestihla, ale musím říct, že tady se mi Harry líbil mnohem víc a po smrti jedné z postav se mi taky moc líbilo, jak to vyřešil. Nebýt toho, že jsem byla taky trochu zmatená z toho, kdo byl kdy na jaké frontě a proti komu, byl by to plný počet, recenzi teprve chystám :)

Katie řekl(a)...

Díky.:-) Netopýra bych si chtěla taky přečíst, hlavně mě láká, že se to odehrává v Austrálii, pro tu já mám slabost.;-)
Na recenzi se těším.:-)

Unknown řekl(a)...

Klobouk dolu, recenze se Ti vazne povedla ;-) Nesbo je vynikajici jako vzdy. Zkus knihu Vrazdy bez svedomi. Vrele doporucuji :)

Katie řekl(a)...

Díky.:-) Kouknu se na to.:-)