3. května 2013

Knižní školka

Hráli jste jako malé (nebo, že by i malí?) s míčem školku? Pro ty, kdo ne, vysvětlím. Potřebujete míč a zeď. Základ je hodit míč na zeď, aby se odrazil a pak ho zase chytit. Nejprve oběma rukama, pak pravou, levou, později musíte mezi hozením a chycením tlesknout, otočit se, udělat stojku ... Nejjednodušší se dělá desetkrát a poté se to postupně snižuje na devět, osm, sedm, atd., ale zároveň se zvyšuje obtížnost. (Pro zajímavost, ví někdo, proč se tomu říká školka?)

A teď co to má společného s tímto článkem. Nebude to ani míč ani házení čímkoliv jiným, ale pouze si vypůjčím snižující se čísla. (Ano, mohla bych to klidně pojmenovat projekt, žebříček, odpočítávání, ale prostě se mi tohle líbí víc.) Náročnost se tedy zvyšovat nebude, nebudu postupně články šifrovat ani nic takového. Nemusíte se bát.

Po naprosto zbytečném úvodu se konečně dostáváme k tématu. V průběhu následujících týdnů se tu objeví deset článků zaměřené na různé oblasti týkající se knížek z mého pohledu. Nebudu určovat den v týdnu, kdy se tu objeví, protože bych to stejně nedodržovala a bude je prokládat klasickými články, protože, kdo by chtěl číst jenom o mně, že? Nicméně bych ráda napsala alespoň jeden článek za týden, ale nic neslibuji.

Jednotlivé body se budou postupně měnit na odkazy, takže by tento článek měl sloužit jako rozcestník. Na všechny se ale dostanete ze stránky nahoře "O mně".

Témata

  • 10 knížek mého dětství aneb zavzpomínejte si se mnou 1.část a 2.část
  • 9 oblíbených autorů aneb moje záruka kvality 1. část a 2. část
  • 8 nejhezčích obálek aneb ne vždy rozhoduje obsah
  • 7 nejdrsnějších knížek aneb zase jednou vážně 1. část a 2. část
  • 6 nejoblíbenějších knížek z historie aneb cesta časem
  • 5 nejzajímavějších sérií aneb to je vážně dobrý nápad
  • 4 nejlepší filmová zpracování aneb film šlape knížce na paty
  • 3 nejhorší filmová zpracování aneb to se moc nepovedlo
  • 2 místa, kde si nejraději čtu aneb pojďte na návštěvu
  • 1 věc, která mě v knížkách fascinuje aneb tak tohle nikdy nepochopím

Pár témat jsem v hlavě už nosila jako samostatný článek, ale spojit je do jedné školky mi přijde jako lepší nápad. 

Jednotlivé položky v tématech už mám vymyšlené, ale psala jsem vážně to, co mě napadlo jako první a jen z vlastní zkušenosti (teda až na obálky), kdybych nad tím dlouho přemýšlela, možná bych přišla i na něco jiného, ale takhle to bude podle mě zajímavější. Mimo jiné jsem zjistila, že i přes zdánlivou nesourodost se tam nějaké knížky nebo autoři vyskytují víckrát.

A oblíbené knížky tam nejsou, protože ty by se do deseti rozhodně nevešli. 

Ještě jsem chtěla říct, že se moc těším, až mi v komentářích napíšete, jak je to s vámi, protože by mě to vážně zajímalo.

PS: Budu se snažit hlavně v prvních bodech, aby články nebyly až tak dlouhé, ovšem napsat o deseti knížkách ne moc dlouhý článek bude asi trochu problém, no uvidíme. A navíc vidíte, jak jsem napsala původně krátký uvítací příspěvek. No nic. 

2 komentářů:

Maruška řekl(a)...

Kritika posune dopředu? :D Tak u mě si moc dopředu neposkočíš. Chtěla jsem jenom napsat, že to je vážně dobrý nápad! Nechceš mi konečně říct, jak to děláš, že tě vždycky napadne něco tak originálního? :D Docela by mě to zajímalo. :)
Každopádně se už těším na jednotlivá témata a pro info. Já tu školku s míčem vůbec neznala. :D
Jo,a abych nezapomněla. Už tam mám ty Favourites. :)

Katie řekl(a)...

No jistě, to neznáš?:-) A náhodou to mám už minimálně týden.
Děkuju, včera mě osvítila inspirace.:-)
Fakt ne? Já jsem ji hrála jako malá pořád.
Já vím, viděla jsem.:-)
Jo, něco jsem ti poslala na mail(doufám, že mám dobrý), schválně se koukni, co na to říkáš.