6. srpna 2013

Užitečné stránky (nejen) pro začínající blogery

Rad pro začínající blogery najdete na internetu spoustu. Jak si založit blog, jak získat čtenáře, jak napsat dobrý článek, jak si zažádat o recenzní výtisky, jak zvýšit návštěvnost, ... Rozhodla jsem se proto, že pokud budu psát v blogosféře nějaké rady, pokusím se o ty, které nikde jinde nenajdete. Dneska začnu a ukážu vám nějaké stránky, které v souvislosti s blogem pravidelně navštěvuji a přijdou mi užitečné. Bude jich jen sedm, ale věřím, že v komentářích přidáte nějaké další a seznam se bude rozšiřovat.

Bloglovin

Stránka, kterou využívám snad nejčastěji. Předpokládám, že asi všichni mají alespoň základní představu, k čemu slouží, ale kdyby náhodou ne, pokusím se to nějak stručně popsat. Můžete zde sledovat vaše oblíbené blogy a číst si zde nové příspěvky. Někdo by mohl namítnout, že mu na to přece stačí blogger.com. Jistě, ale když budete mít blogů ke sledování víc bloglovin určitě uvítáte.

Já osobně to mám tak, že na blogger.com mám blogů celkem dost, ale jen ty, u kterých chci přečíst vážně každý článek mám v bloglovinu. Ale když mě zaujme nějaký článek i u jiného blogu, dozvím se o něm. Samozřejmě můj systém nemusí vyhovovat každému, ale pokud sledujete víc než deset blogů, bloglovin určitě využijete.

Random generátor

Na blozích jsou velmi časté různé soutěže a giveaway (mimochodem, tohle je poprvé a naposledy, co jsem tohle slovo na blogu využila) a jak vybrat spravedlivě vítěze? Přece na random.org.

PicMonkey

Skvělá stránka na úpravu fotek a hlavně na dělání koláží. Jednoduché a na rozdíl od různých grafických programů mi práce tady nedělá žádný problém. Další výhoda samozřejmě je, že nemusíte nic stahovat, všechno zvládnete bez přihlašování přímo na stránce.

Toplist

Statistiky jsou i přímo v menu, ale pokud chcete mít trochu podrobnější je nejlepší využít nějaké na internetu. Toplist patří k těm nejznámějším K měření musíte umístit na stránku něco-co-nevím-jak-se přesně-jmenuje, nicméně na stránkách najdete návod, takže jsem to zvládla i já. (Tudíž to zvládne každý.) Jinak, můžete si sami vybrat, zda vaší návštěvnost uvidí i čtenáři, nebo ne, jak to mám třeba já.

Google analytics

Další statistická stránka. Mám ji teprve pár dní, takže vám o ní zatím řeknu jen jednu věc. Pokud chcete jen vědět, kolik vás navštívilo lidí, stačí vám toplist. Pokud ale chcete návštěvnost úplně rozpitvat a navíc prohlédnout pod mikroskopem, vyzkoušejte google analytics. Já jsem momentálně ve fázi, kdy zjišťuji, co to všechno umí, a nepřestávám žasnout.

SILVI design

Tohle je trochu jiný příklad než ty ostatní, nicméně na tento blog chodím hodně často, když potřebuji nějakou změnu designu. Doporučuji si blog prohlédnout, věřím, že tam najdete nějaký tip, jak si vylepšit design, který se vám bude hodit.

Goodreads

Bez goodreads.com se sice při blogování obejdete, ale pokud budete chvíli číst knižní blogy, zjistíte, že přibývá knih, které si chcete přečíst. A kde jinde budete mít všechny pohromadě? Dle mého názoru, nejužitečnější sociální síť.

Polyvore

www.polyvore.com
Polyvore se taky bude hodit asi jenom pár lidem, ale využívám ho tak často, že by byl zločin ho tady neuvést. Kdo nezná, najdete tady stovky kusů oblečení, bot a doplňků, ze kterých můžete sestavovat vlastní koláže. Nádherná hračička, když se nudíte.

A jaké stránky využíváte při blogování vy?

4 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Já používám hlavně na inspiraci a design http://weheartit.com/ Je tam milión a ještě více obrázků, které vás inspirují k novému designu, prostě boží obrázky podle mého. Určitě mnoho z vás pozná. ;)
Pak používám RSS program Snarfer. Sice jsi ho musíte stáhnout, ale podle mého je to výborný sledovací program. Jsem s ním spokojená :)
A to je tak asi všechno. Pak ještě používám program na úpravu fotek- PhotoFiltre 7, ale to je zas na stáhnutí. :)
Moc hezký článek. :3

Kejmy Tatranská řekl(a)...

ako píše komentár nado mnou, we♥it je naozaj najlepší servér na hľadanie inšpirácia... za ten čas čo ho mám som už "heart-la" 4000 obrázkov!

na úpravu obrázkov toho používam veľa, a pickmonkey k nemu patrí tiež, ale pre začiatočníka by som skôr odpočúčala pixlr.com/express, je tam naozaj všetko!

a musím povedať, že toto je skvelý článok pre začínajúcich blogerov! :).

Kejmy ♥.

Katie řekl(a)...

Já si plánuji něco stáhnout, až dostanu nový notebook, ten, který používám teď, by to asi nezvládl.:-) Ale děkuji za doporučení.:-)

Katie řekl(a)...

Musím říct, že pixlr.com/express vypadá vážně skvěle. Asi ho budu využívat častěji.:-) Děkuji za doporučení.:-)