26. srpna 2013

Nejlepší šaty do tanečních

Všechno začalo telefonickým rozhovorem s mamkou z tábora.
"A když už pojedete zpátky přes Prahu, nechceš zajít třeba na nějakou výstavu?"
"Výstavu?"
"No, třeba tam jsou ty Muchovi plakáty."
"Když my určitě nebudeme poslední noc spát, takže budu asi hodně unavená, já bych asi spíš jela domů..."
"Nebo je tam ještě výstava šatů Blanky Matragi."
"Blanky Matragi? Fakt? Tak to by jsme mohly jít."

O pár dní později jsem dorazila do Prahy, sice po třiceti hodinách bez spánku, ale k mému udivení téměř neunavená, takže nic nebránilo tomu, abych se spolu s mamkou vydala do Obecního domu, kde se výstava nachází. Našly jsme ji překvapivě celkem rychle, takže žádná vtipná historka s blouděním bohužel nebude.

Hned za vchodem čeká na návštěvníky tabule s informacemi o Blance Matragi. Pro ty, kdo od začátku článku marně přemýšlí, na čí výstavě jsem to teda byla, poskytnu velmi stručný popis. Jestli vás zajímá víc, koukněte se na její stránky. A teď už slibovaný popis. Blanka Matragi je česká  módní návrhářka žijící v Libanonu. Šije především společenské a svatební šaty pro manželky všech možných emírů, vezírů a šejků zemí Perského zálivu.

Co jsem tam všechno viděla
Nejprve si prohlédnete její starší tvorbu, která je ale na můj vkus až příliš přeplácaná. Zkrátka typický orient. Ne že by ostatní šaty prvky Blízkého východu nenesly, ale většinou jsou přece jenom jednodušší. Dále pokračujete do části ze svatebními šaty. Ve středu místnosti si nemůžete nevšimnout obrovské vitríny ze snad nejhonosnějšími šaty z celé výstavy. Za chvíli jsem pak u nich objevila popisek, že byly darovány jistou arabskou princeznou. Takže nejen, že jako princeznovské vypadají, ale dokonce se v nich jedna princezna i vdávala.

Největší část výstavy ale tvoří její nejnovější kolekce. Tam bych si šaty už klidně vybrala. Jak jsme psala v názvu příspěvku, do tanečních by byly nějaké ideální. Škoda jen, že mají o pár nul víc.:-) Všechny jsou si hodně podobné, látky navrstvené tak, že se divíte, jak můžou tak hezky držet, ručně malované, složité výšivky a nášivky z korálků.

Ovšem na výstavě nepotkáte jenom šaty hotové, ale můžete si zde prohlédnout i vzorky namalovaných látek a zkoušky výšivek. Stěny pak zdobí fotky jednak šatů, které si zde neprohlédnete, jednak spoustu kreslených návrhů. To si pak říkáte, že namalované vypadají sice hezky, ale ušít něco takového, přece nejde. Pak se ale otočíte a vidíte je ve vitríně ušité a stejné jako na obrázku.

Líbilo se mi?
Líbilo a moc! Jestli se rádi kocháte krásnými šaty a máte rádi šaty jako pro princezny, určitě s na výstavu běžte podívat. Nejen že si prohlédnete nádherné modely, ale uvidíte také, jak vlastně návrh takových šatů vypadá.

A co vy, byli jste na výstavě Blanky Matragi? Líbila se vám?

Všechny obrázky jsou ze stránky www.blankamatragi.cz.







4 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Ne, bohužel jsem na výstavě Blanky Matragi nebyla, ale věřím, že to muselo být parádní. Už jsem sice mohla jít na nějakou módní přehlídku, ale nakonec z toho sešlo, bohužel. :)
A konečně už jsi zase funkční! Netrpělivě jsem vyhlížela tvůj další článek a ono pořád nic, až konečně teď.
Dneska jsem si mimochodem psala s Tomášem K. z naší třídy. Oba jsme se shodli na tom, že už nám náš kolektiv jaksi chybí. Už jsem vás neviděla před čtvrt roku!

Katie řekl(a)...

Na módní přehlídku bych se taky ráda podívala, ale tohle byla docela dobrá náhrada.:-)
Já se vrátila z tábora, dva dny jsem tak dospávala a pak jsme jeli na tři dny na Lipno, takže nějak nebyl čas.:-)
Mně už třída taky celkem chybí a dneska jsem zjistila, že Terka s Kafíčkem budou sice v áčku, ale u nás ve třídě.:-)Tak jsem ráda, už jsem přemýšlela s kým bych si sedla.:-)

eM. řekl(a)...

Na výstavě jsem bohužel ještě nebyla, ale vždycky, když jdu kolem Obecního domu a její prodejny, tak koukám do vitríny a obdivně vzdychám, protože mít takovéhle šaty, tak jsem nejšťastnější člověk ve vesmíru! :D

Katie řekl(a)...

Přesně tak.:-)