15. srpna 2013

Legenda

Základní informace 


  • Autor: Marie Lu
  • Žánr: Dystopie
  • Rok vydání: 2013
  • Série: Legenda#1
  • Anotace: Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day se naproti tomu narodil ve slumu a už ve svém mladém věku je nehledanějším zločincem Republiky.

    Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu. 



Postavy



  • Day: Nejhledanější zločinec Republiky, který ale chce jen bezpečí vlastní rodiny. Rebel, který nevěří zemi, ve které žije. Novodobý Robin Hood. Lhala bych, kdybych řekla, že mi nebyl sympatický.
  • June: Vyrůstala jako zázračné dítě a neochvějně věří v Republiku. Jestli se mi na ní něco opravdu líbilo, tak její dedukční schopnosti. Obdivuji, když se někdo podívá na člověka a hned ví, kde pracuje, co měl k obědu a kudy všude za celý den prošel. Kdykoliv se někdo takový v knížce objeví, okamžitě si mě získá.

Styl autorky


Kniha je vyprávěná v první osobě a vždy se střídají pohledy June a Daye. Takový způsob bude vždycky zajímavý, hlavně kvůli vyvíjejícímu se vztahu mezi hlavními hrdiny. Sama jsem divila, že ani ve chvílích, kdy byly spolu a každá situace tedy byla popsaná dvakrát, jsem se nenudila. Příběh jde kupředu hrozně rychle a už na začátku se dostanete přímo do akce.


Hodnocení


Když už jsem začala číst dystopie, samozřejmě jsem nemohla vynechat takovou klasiku jako je Legenda. Když jsem tedy zjistila, že ji mají u nás v knihovně, byla to jasná volba.

Na začátek se musím přiznat, že příběh mě nijak zvlášť nezaujal. Jednak o něm nemůžu říct, že by byl nějak originální a jednak příliš neholduji vojenskému prostředí.

Přestože se mi takové prostředí příliš nelíbí, musím uznat, že se autorce povedlo napsat skvěle. Myslím, že ještě chvíli a nakonec bych mu možná přišla na chuť. 

Postavy mě naopak příjemně překvapily, jak jsem již psala, především June je opravdu skvělá. Méně skvělý je už ale jejich vztah, který mi tam moc nesedí. Nevím, podle mě by se v této situaci hodilo spíše kamarádství.

K postavám musím napsat ještě jednu věc. Jejich jména. Sice jsem vážně ráda, že nejsou přeložená, protože Den a Červen by asi znělo hodně divně, ale i tak jsem nad původními jmény a jejich českým skloňováním kroutila hlavou. A někdy jsem se musela i smát.

Styl psaní se mi líbil na této knížce asi nejvíce. Když jsem před tím četla nějaké recenze, většinou se všichni shodli na tom, že je plná akce. Naprostý souhlas. Akce tady bylo spousta, první stránka se změní v poslední možná až příliš rychle. 

Na konec ještě samozřejmě musím zhodnotit obálku. Určitě je zajímavá, ke knize se celkem hodí, ale já bych si osobně Legendu kvůli obálce asi nevybrala.

Po přečtení recenze se možná může znát, že se mi knížka zase tolik nelíbila. Ve skutečnosti se mi líbila moc, najdou se mouchy, ale v podstatě z ní mám dobrý pocit. S klidným srdcem tedy dávám Legendě devítku


Charakteristika nakonec


Dystopie nabitá akcí a romantikou ve vojenském prostředí.




3 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Ano, ano, oblíbená Legenda. Četla jsem a mám na to podobný názor, jako máš ty. :)

Katie řekl(a)...

Tak to jsem ráda, že se shodneme.:-)

Adelle R. řekl(a)...

Přesně tak, mě se Legenda taky hrozně moc líbila :)