10. července 2013

Hunger games - Vražedná pomsta

Recenze na první díl Aréna smrti.

Největší obrázek výrobku HUNGER GAMES – Vražedná pomstaZákladní informace


  • Autor: Suzanne Collinsová
  • Žánr: Dystopie
  • Rok vydání: 2012
  • Série: Hunger games#2
  • Anotace: Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! 
Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?




Postavy

  • Katniss - Minule jsem si stěžovala, že je její postava moc černobílá, v druhém díle jsem měla pocit, že se to trochu zlepšilo. Pořád si myslím, že by se na ní dalo pracovat, nicméně určitě je zde vidět určitý posun k lepšímu.
Co mě ale z hlediska postav opravdu mile překvapilo jsou vítězové předešlých her. Nad tím, jak se autorce podařilo vykreslit jejich pocity po návratu z arény, jsem mohla jen obdivně pokyvovat hlavou. Rovněž to, jak svůj pocit viny řeší každý jinak - někdo alkoholem, někdo drogami, někdo maluje obrazy, ... Klobouk dolů.


Styl autorky

Stejně jako u prvního dílu nemám absolutně nic vytknout. Celá knížka se čte opět nádherně, chvíli čtete a najednou tu máte konec. Jediný důvod, proč jsem ji tentokrát nepřelouskala za den, ale za dva, je ten, že jsem ji měla na dovolené. A nebudu přece u moře jenom číst, že? Zase takový blázen nejsem. (Ale je pravda, že jsem se musela hodně ovládat.)

Opět se také potvrdilo, že si při čtení nemůžu být ničím jistá, vždycky mě může autorka něčím překvapit. A to jsem se bála, že po přečtení anotace třetího dílu mě už žádné překvapení nečeká. Bála jsem se zbytečně, překvapení bylo až moc.


Hodnocení

V recenzi na první díl jsem psala (já vím, že s tím odkazováním na předešlou recenzi, vám už asi lezu na nervi, ale já ty dva díly prostě potřebuji srovnat), že bych už žádné pokračování mít nemusela, že mi to přijde dostatečně ukončené. K Vražedné pomstě jsem tudíž přistupovala se značně smíšenými pocity.

V této recenzi budu psát hlavně o věcech, které se týkají jen druhého dílu. Co se týče překladu, obálky a podobně trvám na svém názoru v recenzi Arény smrti. Pokud jste ji tedy ještě nečetli, doporučuji vám napravit to. Najdete ji zde.

Začneme pochvalami. Jak už jsem psala, velice mile mě překvapily postavy. Tady jednoznačně druhý díl nad prvním vítězí.

Jaký mám názor na pokračování? Nebylo to tak špatné, takže zklamaná určitě nejsem. Nějak zvlášť nadšená ale také ne. Trochu jsem pátrala a zjistila jsem, že autorka původně trilogii psát nechtěla, ale rozhodla se tak až po dopsání prvního dílu. Na mě to osobně působilo trochu křečovitě

Především díky událostem, které se odehráli někdy v minulosti, tady se o nich mluví, ale v prvním díle o nich nepadla ani zmínka. Moc je zkrátka znát, že autorku zřejmě určitě detaily napadly až při psaní druhého dílu. Například Čtvrtohry. Jen u nich bych ještě chápala, že se o nich v prvním díle nikdo nezmínil, ale to, že měl Haymitch dvakrát více soupeřů? Vždyť o jeho účasti ve hrách Katniss přemýšlela několikrát, z jakého důvodu ji tahle podrobnost ani nenapadla, když tady ji bere jako naprostou samozřejmost? 

Ještě jedna věc mi přišla velice zvláštní. Tak rozdílné konce v obou dílech. Zatímco v prvním bych se, jak už jsem se několikrát zmínila, obešla bez pokračování, při druhém jsem si říkala: "Cože? Potřebuji nutně třetí díl, já chci vědět, jak je to možné." Otevřené konce mi nevadí, nicméně si myslím, že by knížky v sérii měly mít podobnou formu.

Celkové zhodnocení? Samotná knížka je skvělá. Čtivost, postavy, příběh. Zasloužila by si jedničku s hvězdičkou. Pokud ale budu hodnotit druhý díl série, musím říct, že by bylo co zlepšovat. Po dlouhém přemýšlení nakonec dávám osm plus.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

3 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Já pořád přemýšlím nad tím, jestli bych si celou sérii měla přečíst nebo spíše ne. Já fakt netuším. Teď ale čtu Prázdné místo. Co znamená čtu, že? Ty to máš přelouskané jedna dvě, ale já tu knížku mám už druhý týden, a ještě jsem si ani neotevřela. Teda spíše ano, ale vždy mě od toho něco vyrušilo, a já pak nemám vůbec šajna, o čem to je. Chci to ale napravit! :)

Katie řekl(a)...

Moje Hunger games si přečetl už i taťka se ségrou a teď si první díl půjčila sestřenice. A že to bavilo i ségru, je co říct.:-) Takže doporučuji přečíst.:-)
Tak až to dočteš, můžeš se klidně zastavit a čistě náhodu ji vzít s sebou.:-)

Unknown řekl(a)...

Tento díl byl ze všech tří nejlepší! :))