24. dubna 2013

Modrá se zelenou? Pod přísnou pokutou!

Dnešní příspěvek bude zaměřen na módu, ale tentokrát nečekejte polyvore, ale nějaké moje rozumy. Na téma, které mi vrtá hlavou už delší dobu, jsem narazila v předchozím článku o zvýrazňovačích, ale hlavním impulzem k jeho napsání byla jedna holka z našeho časopisu.

Nenapadlo by mě považovat se za nějaké módní guru, neboť to opravdu nejsem. Nicméně si ráda prohlížím různé módní blogy, kombinuju, ať už na polyvoru nebo ve skutečnosti, a myslím, že úplně špatné to s mým oblékáním asi nebude. Taky mám alespoň základní představu, co se zrovna nosí.

Tím se dostávám k hlavnímu tématu. Módní trendy. Nebudu tvrdit, že jim v žádném případě nepodléhám, nosím si jedině svůj vlastní styl a pohrdám konzumní společností. Není to pravda. Pokud se mi daná věc líbí, koupím si ji, ať je to moderní, nebo ne. Samozřejmě je ale možné, že bych si ji třeba před rokem, kdy ještě "nefrčela", nekoupila. Možná ale jo. Kdo ví?

Pak tu ale máme lidi, kteří by si věc, která není zrovna "in", na sebe nevzali, ani kdyby jim za to platili a koupí si ji, přestože se jim až tak nelíbí. Prostě není vyhnutí, teď se to nosí. Takoví lidé se navíc často považují za znalce, přestože jimi v žádném případě nejsou. Chtěla bych jim vzkázat, že není těžké kombinovat nové věci, ale dát dohromady novou a starou, to je umění. Ovšem ani druhý extrém a to nošení kousků, které byly moderní před dvaceti lety, nebude to pravé.

Každý si ale přece může nosit, co chce, takže mi to zase až tak nevadí. Vadí mi lidé, kteří o tom chtějí poučovat ostatní. Nezávisle na tom, zda se v tom vyznají, nebo ne. Tady se dostaneme k tomu, proč jsem zvolila zrovna tento nadpis. Určitě jste se s tím už setkali. Především různé módní policie ve velmi kvalitních časopisech pro ženy jsou přímo ukázkovým příkladem. Tamní redaktorky si zřejmě myslí, že nám mohou nakazovat, co máme nosit.

Proč? Móda není škola se školním řádem, aby vám nakazoval, co máte dělat. Móda je hra. Navíc pravidla jsou přece od toho, aby se porušovala. Ne každý si troufne zkusit něco, co k sobě zdánlivě nejde. Ne každému se to povede. Ale nenechte se odradit a hrajte si dál. Nikdo vám nedá za nepovedený outfit pětku. Místo příkazů se inspirujte na blozích nebo třeba jen na ulici.

Jaký je tedy smysl tohoto článku? Vykašlete se na pravidla, které barvy k sobě jdou a které ne. Pravidla si nechte na dodržování dress codu třeba do divadla. Takové pravidlo má podle mě jediné smysl. Nebudu říkat, noste si, co chcete, protože některé kombinace nebudou vypadat dobře ani na nejlepší módní blogeríně. Řeknu, přemýšlejte a dejte do toho něco ze sebe, protože když budou všichni nosit to samé, bude to šílená nuda. Ale nejdůležitější je, že vy se v modelu budete cítit dobře a bude se líbit hlavně vám. Při oblékání se tedy především dobře bavte!








10 komentářů:

Maruška řekl(a)...

Káťo, pousmála jsem se, když jsem si přečetla nadpis tvého článku. Četla jsem totiž ten článek v našem školním časopise, a musím se tě zeptat. Jak p.uč. Heřtová dovolila tohle zveřejnit?? :D
Máš, jak jinak než, pravdu. Mně osobně se tvůj styl oblékání náramně líbí, protože opravdu kombinuješ, a "jedeš si svoje". :) A to se mi zamlouvá. (A mé ségře taky.)

Unknown řekl(a)...

Přesně! Ani ta móda se nesmí brát tak vážně:) A zrovna zelená a modrá (která je prý pro blázna dobrá) je moje oblíbená:) Veronika

azraelka řekl(a)...

Zrovna včera jsem měla na sobě zelené tričko a modrý svetr na zip :D


A na ulici se většinou zděsím než inspiruju.
Aneb nejnovější trend háčkované kozačky a roztrhané legíny.

Katie řekl(a)...

Já jsem nejdřív váhala, jestli mám ten nadpis dát, protože tu narážku pochopíš jenom ty, ale nakonec jsem si to nemohla odpustit.
Ona je asi ráda, že je tam vůbec něco, protože nás teď píše hrozně málo...

Katie řekl(a)...

Já ji mám taky ráda.:-)

Katie řekl(a)...

Roztrhaným legínám a džínům jsem taky nikdy na chuť nepřišla. Nejlepší byla ovšem babička, která džíny, v dobré vůli, strejdovi zašila.:-)

Unknown řekl(a)...

Naprosto s tebou souhlasím, že by se móda neměla brát vážně. Člověk by se neměl bát experimentovat a já si hlavně myslím, že většina barev k sobě prostě jde...záleží na citu, jak je zkombinovat.

azraelka řekl(a)...

Roztrhané džíny jsou klasika. Vždycky jsem je chtěla, ale mamka mi to nikdy nedovolila. :)

Memora45 řekl(a)...

Naopak, zelená v kombinaci s modrou je naprosto úžasná, to mi nikdo nevymluví, jen záleží na tom, jaká zelená, jaká modrá a jak se to umí nosit, prostě bez klišoidních pravidel, výsledek je-li dobrý, je znát.

Katie řekl(a)...

Já jsem tím jen chtěla naznačit tón, ve kterém je hodně "rad" týkajících se módy psána. Taky si myslím, že především záleží na konkrétních odstínech.