20. října 2013

Vidím to, co vrah

Základní informace 


  • Autorka: Jill Hathaway
  • Překladatelka: Michaela Škultéty
  • Žánr: Detektivka
  • Rok vydání: 2012
  • Nakladatelství: Fragment.
  • Série: Děsivé splynutí
  • Anotace: Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima. Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru.
    Stojí před rozhodnutím, zda pátrání ponechat na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst. Dokáže vrahovi jeho vinu?


Postavy

  •  Vee Kromě toho, že jí umřela matka, se musí  ještě podotýkat s takovým menším problémem, že se ve spánku dostává do cizí mysli. Postava to není špatná, ale já jsem si ji moc neoblíbila. Ne, že by mi vyloženě lezla na nervy, ale v reálném životě bych se s ní asi maximálně pozdravila.



Styl autorky

 
Knížka je napsaná v ich-formě z pohledu Vee. Upřímně, nevím co bych měla ke stylu ještě napsat. Ať přemýšlím, jak přemýšlím, ničeho zvláštního jsem si nevšimla. Průměrně čtivá, ničím nevybočujícím.


Hodnocení

 
Anotace mi připomněla Lovkyni snů, která se mi hrozně líbí, takže jsem si knížku vybrala hlavně z tohoto důvodu. 
Námět se ale Lovkyni snů podobá opravdu nepatrně. Nicméně mě mile překvapil. Spojení nadpřirozených schopností, problémů v rodině a detektivky se autorce opravdu povedlo.

Jak jsem psala, hlavní hrdinka mi příliš nesedla, ale je to opravdu jen osobní, napsaná je poměrně dobře. S ostatními si autorka sice takovou práci nedala, ale celkově bych hodnotila postavy jako lehce nadprůměrné.

Věc která mě ale příšerně naštvala byl trojúhelník Vee, Rollins, Zane. Proč!? Bez Rollinse by se příběh dle mého názoru v pohodě obešel. Vysvětlí mi tedy někdo proč autorka do celkem zajímavé knížky přidala tuhle hrozně ohranou romantickou zápletku? Vážně jsem celou dobu doufala: Není to tak, jak to vypadá, určitě to bude jenom kamarád. Moje přání ale zůstalo nevyslyšeno. Škoda. Knížku to přiblížilo k dívčím románkům.

Nakonec ještě nesmíme zapomenout na obálku. Oceňuji nápad s nápisem přes oči, ale celkově mě obálka nijak zvlášť nezaujala. Nevím, jestli je to modelkou, jejím výrazem nebo něčím jiným, jediné, co by mě na obálce zaujalo, je zajímavý název.

Postavy, příběh, obálka... Všechno na mě působí takovým nedotaženým dojmem. Nápad skvělý, ale dalo by se z něj vytěžit mnohem mnohem víc. Teď se knížka bohužel ztratí mezi spousty další a za chvíli si na ní ani nevzpomenete. Dávám tedy číslo sedm.

Charakteristika nakonec

Zajímavý nápad, který se trochu ztratil ve zpracování.
 

 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

3 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Nooo:)
Mě jenom zaskočilo hrdinčino jméno: Vee? :D Vážně? A já jenom: Sakra, to o ní někdo napsal knížku? O.o
Ale tak, když nebudu mít, co číst, půjčuji:)

Katie řekl(a)...

Taky jsem si na ni vzpomněla.:-)
Až nebudeš mít co číst... Tobě se to stalo od té doby, co sleduješ knižní blogy?:-D

Maria Friedlová řekl(a)...

Ne. :D