21. července 2013

Oheň

Recenze na první díl Kruh.


Základní informace 

  • Autor:  Sara B. Elfgreenová, Mats Strandberg
  • Žánr: Paranormální jevy
  • Rok vydání: 2013
  • Série: Engelsfors#2
  • Anotace: Napětí stoupá v Engelsforsu.
    Vyvolené mají začít druhý ročník na gymnáziu. Celé letní prázdniny tajily dech v očekávání dalšího tahu démonů. Hrozba však přijde z místa, které by nikdy nepředpokládaly. Je čím dál zřejmější, že v Engelsforsu je cosi velmi, velmi zvrácené. Minulost se spřádá se současností. Živí potkávají mrtvé. Vyvolené jsou svazovány čím dál těsněji k sobě a opět si musí připomenout, že magie nemůže zhojit nešťastnou lásku nebo spravit zlomená srdce.




Postavy

Když jsem začala číst první díl, říkala jsem si, jestli těch postav není přece jenom moc. Sice jsou skvěle napsané, ale přece jenom šest dívek? No, musím říct, že jestli budou autoři pokračovat tímto tempem, tak na konci třetího dílu budu ráda, jestli zůstane jedna

Nicméně díky tomu, že Vyvolených oproti prvnímu dílu trochu ubylo (to zní docela hnusně), tak zde dostali prostor ostatní postavy, které jsou ale neméně dobré. Třeba mě docela zaujala ředitelka, kterou jsem v prvním díle minula bez většího povšimnutí. 



Styl autorů

Styl, kterým je kniha napsána asi není úplně pro každého. Někdo by možná považoval nějaké dějové linky za zbytečné. Především pak asi nějaké podrobnosti o životě děvčat. Mně se to ale opravdu líbilo. Jak o sérii stále více přemýšlím, připadá mi, že jsou zde pocity mnohem důležitější než by se mohlo ze začátku zdát.

Nicméně, jak už jsem psala u prvního dílu, čtivost této knížce určitě upřít nemůžete. Navíc díky tomu, že už jsem postavy znala, jsem se hned od začátku vyznala v jednotlivých pohledech a nemusela jsem se zdržovat mírnou zmateností jako v prvním díle. (Možná je to ale taky tím, že jsem si četla druhý díl hned po prvním.)


Hodnocení

Když jsem psala recenzi na první díl, slíbila jsem, že o pár věcech, které mají obě knížky společné, ještě napíšu. Začneme tedy jimi.

Za prvé obálky. Trochu strašidelné, nicméně skvěle vystihují atmosféru celé série. Navíc to nejsou obálky typu hlavně-aby-to-dobře vypadalo, ale mají opravdu smysl. Navíc je tu ještě jedna věc, která se mi hrozně líbila. Na hřbetu obou knih je nakreslen název. Ano, opravdu nakreslen. Na prvním díle symbolický oheň a tady úplně jednoduchý kroužek. (Bohužel jsem to ale nestihla vyfotit, než jsem knížky vrátila do knihovny.)

Další věc je atmosféra městečka, kde se příběh odehrává. Něco se objeví už v prvním díle, ale teprve tady se to projeví v plné síle. Krásné, ale přesto strašidelné počasí. Neochota občanů přijímat cokoliv nového. Masové myšlení. 

Co se týče příběhu. Něco se tu vysvětlilo, něco zapadlo do skládačky, kterou začali autoři budovat už v prvním díle. Naproti tomu se tu ukázaly další nejasnosti. Rozhodně zde nebyla nouze o překvapivá rozuzlení. Obzvlášť konec byl opravdu velmi nečekaný. Zkrátka když vás celou dobu provází představa viníků, ale najednou zjistíte, že to ve skutečnosti byl někdo, na koho podezření ani nepadlo, tak vám to vyrazí dech.

Myslím si, že Oheň je vážně skvělá kniha. Nemůžu najít nic, co by na ní nebylo perfektní. Podle mě má zkrátka všechno. Promyšlený příběh ze spoustu překvapení, zajímavý styl, propracované postavy, atmosféru, která se k příběhu úžasně hodí. Líbil se mi ještě trochu víc než první díl a proto jsem se rozhodla ohodnotit Oheň desítkou.




2 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

V posledním odstavci píšeš Kruh. Nebyl to náhodou název té první knihy? O.o Nebo jsem tady zase něco nepochopila? :D
Už jsem se dlouho rozmýšlela, že napíšu recenzi. Moc se mi do toho nechce, abych byla upřímná. Teď jsem četla né moc zrovna zajímavé knížky, ale snad to bude brzy.
Nevím, jestli to byl ten první díl- Kruh, který jsem v knihovně četla, ale asi to tak bude. Bohužel jsem si ho nepůjčila, neboť jsem měla v té době už rozečteného něco jiného. :)

Katie řekl(a)...

Jo, dík za upozornění, už jsem to opravila.:-) Mně se ty názvy nějak pletou...:-)