25. července 2013

Mráz

Základní informace 


  • Autor: James Hayman
  • Žánr: Thriller
  • Rok vydání: 2013
  • Série: Michael McCab#2
  • Anotace: Atraktivní a ctižádostivá právnička se chce stát partnerkou v prestižní advokátní firmě v Nové Anglii. Jedné mrazivé noci je však její mrtvé tělo nalezeno v kufru auta nahé a na kost zmrzlé. Případ přebírá detektiv z oddělení vražd Michael McCabe a hned začíná s vyšetřováním. Kdo by mohl chtít ublížit krásné a inteligentní ženě? Ve chvíli, kdy zmizí i jediná svědkyně zločinu, začínají na povrch vyplouvat okolnosti ze života zavražděné právničky. Podaří se detektivovi včas odhalit vraha a vyřešit případ? Proč musela zmizet svědkyně?




Postavy


  • Detektiv McCab: Nedávno se rozvedl ze svou manželkou, kterou nesnášel, a jeho přítelkyně si ho nechce vzít, protože je policista. A navíc pije trochu víc, než by bylo nutné. Zajímavá postava je to bezesporu, ale mně osobně k srdci nějak nepřirostl.
  • Maggie: McCabova parťačka se mi naopak líbila moc. Škoda, že se jí nedostalo v knize více prostoru. Klidně bych brala knihu, kde je hlavní postavou ona.
  • Abby: Schizofrenička, zároveň ale svědek vraždy. Nikdo jí nevěří, přestože vše viděla. Také to nebyla špatná postava.
Celkově ale musím říct, že všechny postavy byly poměrně zajímavé. Policisté i podezřelí. Líbilo se mi, že si autor dal i poměrně velkou práci s napsáním samotné oběti, která mi přišla snad nejzajímavější.


Styl autora


Knížka je psaná v er-formě, takže se můžeme podívat nejen z pohledu detektiva, ale i z pohledu Abby, což je jediná svědkyně vraždy. Nějaký prostor zde také dostane jeden z podezřelých, oběť a vrah. Tyhle pohledy určitě dodaly příběhu trochu na zajímavost, obzvlášť Abbyniny, protože čtenář se tak vlastně stane svědkem vraždy, ale neví, co je pravda a co halucinace. Naopak z části, kde se vyskytuje vrah, by se dalo určitě vytěžit víc, než necelá stránka, která nám toho v podstatě moc nového neřekne.

Jinak se dle mého názoru příběh dost vlekl, odhalení na konci bylo opravdu překvapivé, ale zbytek knížky mi přišel na thriller dost poklidný. Jediná akce je střílení v druhé části, které mi ale, nemůžu si pomoct, přišlo trochu jako pěst na oko oproti celkovému stylu vyprávění. Prostě mi to tam nějak nesedělo.


Hodnocení

Než jsem začala číst, zjistila jsem, že se jedná už o druhou knížku s detektivem McCabem. No, už jsem si dlouho nepřečetla jako první nějaký další díl série. Nicméně Mráz na první knihu navazuje opravdu jen volně, najde se tam jen pár narážek na předchozí případ, ale jinak jsem žádný velký problém neměla.

Začneme příběhem. Poměrně jednoduchý, žádné složité zápletky tu nečekejte. Zvrat na konci je sice, jak už jsem psala, dost překvapující, ale bez něj by to byla opravdu nuda. 

A co se týče rozluštění... Já mám raději, když detektiv poskládá stopy z celého příběhu do jednoho obrazu, ze kterého je pak jasné, kdo je vrah. Doufám, že chápete, co myslím. Prostě vše, co ví i čtenáři, dá do úplně jiné souvislosti a vy si říkáte, jak je možné, že jste na to nepřišli, když jste to měli přímo před nosem. Tady bylo jedno video a bum najednou je vrah objeven. Nevím, mně tenhle styl moc nesedl.

Knize výrazně vylepšují hodnocení dvě věci. Za prvé příběh vyprávěn i z pohledu jiných postav, především pak Abby. Díky tomu se nejedná jen o detektivku s jednoduchým příběhem, ale o detektivku se zajímavým způsobem vypravování. Druhou věcí jsou celkem slušně napsané postavy.

Ještě jedna věc se mi na na Mrázu velmi líbila. Krásná obálka. Kdo si pár mých recenzí přečetl, ví, že mám ráda jednoduché obálky, což tahle dokonale splňuje.(Navíc si všimněte, že mi ladí ke vzhledu blogu.) Tahle má navíc ještě jeden krásný detail-písmena, která vypadají jako namrzlá. Nádhera.

Pokud budu knihu hodnotit. Průměrná, možná lehce podprůměrná, detektivka s opravdu zajímavým stylem vyprávěním, skvělými postavami a krásnou obálkou. Nebudu vás dlouho napínat. Číslo sedm.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

2 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Prostě máš ráda hezky udělané obálky. :D Dobře, budu si pamatovat, až vydám vlastní knížku. :D
ní to jako zajímavá knížka. Moc mě detektivky nebraly, ale jak jsem přečetla nedávno jednu, fakt už netuším, jak se jmenovala, někde jsem si ji půjčila, chtěla bych přečíst další. :)
Ano, opravdu ti moc pěkně jde ke vzhledu blogu. :D

Katie řekl(a)...

To já je zase můžu, ale tahle je první po docela dlouhé době. Já mám ale nejradši Agathu Christie a to je prostě zase něco jiného.:-)
Jednou si mi říkala, že se ti líbil Případ trhače jahod, nemůže to být ono? O tom jsem mimochodem chtěla napsat na blogu, už je to ale nějakou dobu, co jsem to četla, takže si to budu muset nejdřív asi půjčit v knihovně, abych si to osvěžila.:-)