17. července 2013

Hunger games - Síla vzdoru

Recenze na první díl Aréna smrti. Recenze na druhý díl Vražedná pomsta.


Základní informace 


  • Autor: Suzzane Collinsová
  • Žánr: Dystopie
  • Rok vydání: 2012
  • Série: Hunger games#3
  • Anotace: Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
    Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...






Postavy

Myslím si, že postavy jsou na této sérii něco, co by se dalo ještě vylepšit. Zatímco příběh, prostředí a styl psaní řadí všechny tři díly ke špičce, postavy jsou takový průměr. Ovšem je pravda, že od prvního dílu je zde vidět určitý posun, který rozhodně není malý. Konečně zde dostávají prostor Prim s matkou a Hurikán, což je určitě plus, protože v předchozích dílech se objevili spíš letmo.

Zajímavějšího vývoje se postavám dostalo hlavně díky tomu, že se autorka zaměřila spíše na pocity, než na nějaký popis událostí. Mně osobně tento styl vyhovuje více než akční scény.



Styl autorky

potřetí tu musím napsat, že když se vám knížka od Suzanne Collinsové dostane do ruky, nebudete ji moci odložit. Budete jen hltat jednu kapitolu za druhou, až najednou zjistíte, že se koukáte na prázdný poslední list. Dokonce i ségra, která čte knížku polovičního rozsahu dva týdny, zvládla jeden díl Hunger games za tři dny.

Myslím, že už jsem to jednou psala, ale autorka vás bude nutit otáčet stránky, i když se tam zrovna nějaká velká akce nekoná. Vlastně jsem si první tak dvě třetiny knihy myslela, že tam ani k žádné "konečné" bitvě nedojde a všechno dobře dopadne, žádná nečekaná překvapení. Když jsem se ale dostala na konec, ptala jsem se sama sebe, jak jsem mohla být tak naivní a po přečtení předchozích dvou dílů si mohla myslet, že pro čtenáře autorka nemá žádné překvapení. Překvapení možná není úplně to správné slovo. Šok by byl asi přesnější.

Hodnocení

Po tom, co jsem se srovnala s tím, že Hunger games není prostě jen samotná knížka, ale i série, jsem byla na třetí a závěrečný díl opravdu zvědavá.

Začneme samotným příběhem, který se mi vážně hodně líbil. Autorka si zde pohrála s city a ukázala, že revoluce neznamená jen báječný nový začátek. Naopak revoluce není vůbec nic hezkého.

Při některých úmrtích si možná budete říkat, jestli to bylo nutné. Ano, bylo. Protože bez těchto zabití by celá série ztratila tu drsnou realitu, díky které se stala tak populární.

Žádné "... a žili spolu šťastně až do smrti." tu prostě nehledejte. Sama jsem trochu doufala, že to třeba ještě skončí dobře. Jistě, celá série byla drsná, ale třeba poslední díl bude mít přece jenom šťastný konec. Pak mi došlo, že chtít něco takového po sérii s reality show, ve které se zabíjí děti navzájem, je trochu naivní.

Jak jsem již psala, pořádné akce se dočkáte až na konci, což může někoho, kdo si na pocity nepotrpí, možná trochu nudit. Když tak nad tím přemýšlím, Katniss, přestože se ji role reprodrozda v relativním bezpečí příliš nezamlouvala, zase tolik problémů nedělala. Sice jen netočila "proklamy", jak původně měla, a bezproblémová taky nebyla, ale trochu víc vzdoru by mi k ní přece jenom sedělo víc. To je ale jen taková maličkost, která mě právě teď napadla.

Stejně jako v předchozích dvou dílech se mi moc líbí obálka a pro ty, kdo nečetli mojí recenzi na první díl, nelíbí se mi překlad jmen a především Hurikán. (Jen tak mimochodem, právě jsem se dívala na film a tam mu říkají normálně Gale, tak proč v knížce je Hurikán? Vždyť to zní tak divně...)

Čtivost byla stejně jako u předchozích vynikající, příběh se mi líbil o něco více než v druhém díle, postavy sice pořád nejsou dokonalé, ale oproti prvnímu dílu je to skok dopředu. Já dávám číslo devět.

Jinak předpokládám, že doporučovat tuto knížku je možná trochu zbytečné, protože, kdo četl druhý díl, si třetí přečte nezávisle na recenzích, protože prostě bude chtít vědět, jak to dopadne. A tomu, kdo druhý díl nečetl, je zbytečné doporučovat třetí, ne?


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


3 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Dobře, dobře. :) opravdu si to budu muset přečıst :)
Dneska jsem zjistila, že se mi doma povalují knihy z knihovny, jteré mám půjčené asi tak od května.. Jen tak mimochodem.

Katie řekl(a)...

Ha, já věděla, že tě nakonec přesvědčím.:-)
A prodloužila ségra, nebo ne?:-)

Unknown řekl(a)...

Tento díl jsem dočetla nedávno. Hunger games miluji. Je to má srdeční záležitost. :))