23. července 2013

Blogger.com versus blog.cz

Srovnání dvou asi nejrozšířenějších blogovacích stránek chystám už hodně dlouho. Takových srovnání je sice dost, ale snad všechny píšou blogeři z blog.cz, tudíž tam přirozeně chválí svojí blogovací službu. Což je jasné, protože, kdyby jim nevyhovovala, tak tam blog nemají. Ale abych nevychvalovala blogger.com do nebes, založila jsem si blog i na blog.cz, abych mohla obě stránky pořádně porovnat. Tramtadadá konečně je to tedy tady.




Z pohledu čtenáře

Přijde mi, že na blogger.com jsou ty blogy jaksi kvalitnější. Na blog.cz najdeme hodně blogů mladších slečen. Deníčky, blogísky o koních, 1D a Myles Cyrus se spoustou animací, pixelek a gifů. Asi víte o čem mluvím. Osobně jsem na blog tohoto typu ještě na blogger.com ještě nenarazila. Neříkám, že všechny blogy tady jsou super. To určitě ne, ale kdo si tu založí blog, má zpravidla o čem psát a především bere své blogování vážně. Zatímco na blog.cz často najdu nový blog s prvním článkem typu - založila jsem si blog, ale ještě musím vymyslet o čem bude. Myslím si, že je to ale docela škoda pro blogery, kteří mají na blog.cz kvalitní blog, ale v záplavě blogísků je každý snadno přehlédne.

Věc, která mě ale na blog.cz opravdu vadí jsou reklamy a především pak zprávy z tn.cz nebo odkud. Většinou pak bulvární... Díky, ale vážně nemám zapotřebí, aby na mne při čtení vyskakovali zprávy, kdo se s kým zrovna rozvedl. Na blogger.com se sice můžou objevit reklamy taky, ale ne přímo v článku, takže mi to nepřijde jako takový problém.

Líbí se mi, že na hlavní stránce blog.cz můžete najít blogy dne, články na téma týdne a filtrovat podle zaměření. To mi na blogger.com trochu chybí. Nicméně tady se dají hledat blogy pomocí odkazů na oblíbené stránky, které tady má většinou každý blog. Já jsem tímto způsobem objevila všechny mé sledované blogy kromě asi pěti. Na blog.cz jsem našla ale velmi zvláštní jev tzv. AFíci. Pro toho, kdo neví, o co jde. Většinou blogerky se domluví na vzájemném navštěvování bez čtení a komentování obsahu Hezký článek nebo Obíhám.

Věc, která mi připadá u blog.cz jako velký nedostatek, je chybějící mobilní verze. V dnešní době chytrých telefonů je mobilní verze podle mě u blogů podstatná věc.

Abych blog.cz jenom nehanila. Přijde mi fajn, že tu můžu komentovat jen pod přezdívkou. Na blogger.com je sice více možností, ale tahle mi tu trochu chybí. Buď musíte přidat URL adresu se jménem nebo anonymně.

Blogger.com
+kvalitnější blogy
+ mobilní verze
+zpravidla bez reklam
+serióznější prostředí
+odkazy na další kvalitní blogy

-chybí vyhledávání podle zaměření

Blog.cz
+komentovaní jen se jménem
+snadnější vyhledávání blogů

-velké množství deníčků desetiletých slečen
-reklamy
-chybí mobilní verze
-odkazy jsou často pouze AF


Z pohledu blogera

Na blogger.com můžete nastavit prakticky vše, na co si vzpomenete. Pro toho, kdo si chce hrát ideální. Často jsem narazila na názor, že na to potřebujete znát html, css a podobně. Já jsem ještě pořádně nepochopila, o co přesně jde, ale přesto jsem si takhle spoustu věcí nastavila. Místo znalosti html vám totiž stačí umět googlovat. Nějaké návody se dají najít i v češtině a když ne, tak to vždycky jistí dotaz v angličtině. Většinou jsou tak podrobné, že to zvládne i takový počítačový analfabet jako já.

Na blogger.com se mi taky trochu víc líbí editor, ve kterém se píšou články. Například je tu malinko větší. Sice bych klidně uvítala ještě větší, ale pořád je to lepší než na blog.cz. (V tom je senzační wordpress, ve kterém máme školní časopis, tam se dá editor zvětšit přes celou stránku.) Dále mi na blog.cz chybí různá písma, vkládání odkazů a hlavně pak náhled.

Asi největší výhodu v blog.cz vidím v úvodní stránce, kde se můžou ukázat určité vaše články, díky nimž je poměrně snadné najít čtenáře. Začátečníci mohou využít rozsáhlou nápovědu a stránku Srdce blogu, kde najdete spoustu rad. Založení blogu je zde taky mnohem lehčí, stejně jako základní nastavení. (I když často zmiňovaný argument, že na založení blogu na blogger.com je třeba mít e-mail na google není úplně správný. Musíte mít účet, ale k tomu vám stačí jakýkoliv mail.) Na blogger.com ale určitě každý využije sledování oblíbených blogů přes GFC. 

Na blogger.com se najdou ještě tři menší výhody. Za prvé posílání komentářů na mail, protože se tak můžete dozvědět i o těch u starších článků. Dále mě hrozně baví statistiky, kde se dozvíte z jaké země k vám přišli čtenáři, podle jakého klíčového slova vás našli přes vyhledávače a ještě mnohem víc. Poslední věc je výdělek pomocí reklam. Osobně s tím zkušenosti nemám, ale vím, že tu ta možnost je.

Blogger.com
+lepší textový editor
+sledování přes GFC
+pokročilejší nastavení
+komentáře na mail
+podrobné statistiky
+výdělek pomocí reklam

-znalost html nebo trpělivost při hledání návodů
-těžší začátky, chybí zázemí
-velká část nápovědy pouze v angličtině

Blog.cz 
+zázemí
+jednodušší založení
+snadnější nastavení
+dostupné návody a rady
+rychlejší objevení čtenáři

- chybí sledování oblíbených blogů
- není možné nastavit pokročilé funkce


Vzhled

Přijde mi, že na blog.cz se najdou nejlepší vzhledy stejně jako nejhorší. Viděla jsem tu vzhledy opravdu propracované, stejně jako přeplácané. Na blogger.com jsou často vzhledy jednodušší, hlavně z toho důvodu, že autorům jde především o obsah. Jistě klikání na blog.cz je sice velmi snadné, ale nefunguje tu zálohování a také tu nejde stáhnout jakoukoliv šablonu z internetu. (Nebo jsem na to alespoň nepřišla.)

Na blogger.com se mi celkem líbí dynamická zobrazení, která vypadají opravdu profesionálně. Naprosto senzační jsou pak všechny možné gagdety. Nejen velké množství přímo na stránce, ale ještě více jich můžete přidat pomocí html/java scriptu.

Pro toho, kdo chce mít vzhled naprosto podle svých představ, je blogger.com super. Sice to chce trochu hledat, ale můžete tak nastavit prakticky vše. Nejlepší mi připadá možnost změnit favicon. Místo anonymního B, tam můžu mít mojí kočičku. Takovéto "blbůstky" vám blog.cz prostě neposkytne.

Blogger.com
+velké množství šablon ke stáhnutí
+jednodušší vzhledy, ze kterých nebolí oči
+důležitější jsou články
+dynamická zobrazení
+velké množství gagdetů
+pokročilejší nastavení 

-chybí nápadité šablony přímo na blogu
-složitější nastavování
-znalost html nebo trpělivost při hledání návodů

Blog.cz
+velmi podrobné nastavení
+není nutné znát html, pouze klikání

-často přeplácené vzhledy se spoustou blikátek
-pouze základní funkce a zobrazení

Závěr

Blog.cz je na nastavení mnohem jednodušší, pokud vám jde jen vyloženě o psaní a nechcete se zatěžovat nějakými vymoženosti, tak vám asi bude stačit. V tomto případě na vás bude blogger.com možná zbytečně složitý a na blog.cz také najdete čtenáře asi rychleji. 

Pokud ale chcete od svého blogu trochu víc, máte chuť a čas si hrát a chcete psát v trochu serióznějším prostředí, blogger.com pro vás bude asi lepší volba. Musíte ale počítat s tím, že tady vás někdo za ručičku vodit nebude, odměnou vám ale bude mnohem větší volnost a přizpůsobení blogu přesně k obrazu svému.

Mně osobně více vyhovuje blogger.com, ale v žádném případě netvrdím, že blog.cz je špatný. Jak jsem již psala, musíte se rozhodnout podle toho, co přesně od svého blogu chcete.

8 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Já už jsem čekala, kdy se to tady objeví. :) těšila jsem se na tento článek, moc. :)
No, vidíš, já jsem ti říkala, že jakmile přejdeš z blog.cz na blogger.com, tak je to tady o malinko složitější, ale nakonec jsem to i já zvládla. :)
Moc hezky srovnané, to se musí uznat ;)

Katie řekl(a)...

Tak to jsem ráda, že se ti to líbí.:-)
Já jsem právě narazila na docela dost názorů lidí, kteří měli blog.cz a zkusili blogger.com, že je blogger.com hrozně nepřehledný a složitý a raději se vrátí k blog.cz. Tak jsem ráda, že ten přechod nebyl pro tebe tak hrozný.:-) Je ale pravda, že já, zvyklá na blogger.com, jsem se nejdřív na blog.cz taky úplně nevyznala. Asi bude vždycky nepřehlednější to, co zkusíš jako druhé.:-)

azraelka řekl(a)...

Taky si myslím, že na blogger.com je víc lidí, kteří opravdu píšou a snaží se o kvalitní články, i když mi přijde trochu přehlcený kosmetickými a módními blogy.

Verry Chatty řekl(a)...

víceméně mám na blog.cz a blogger.com podobný názor jako ty. V poslední době už moc nebloguju, ale chtěla bych zase začít, jen se nemůžu rozhodnout kde. Asi si povedu dva blogy naráz a uvidím.

Karolína Benkova řekl(a)...

Měla jsem blog na blog.cz a moc mi nevyhovoval, teď mám blogger.com a mám ho radši. Na blog.cz se mi stejně jako tobě nelíbili ty reklamy a nevěděla jsem jak se jich zbavit, tak jsem na blogger.com :)
Jinak je to krásný článek moc se ti povedl. ;) :)

Katie řekl(a)...

Reklamy jsou prostě příšerný. Nejhorší je, když jsou u nějakého pěkného blogu, to je mi toho blogera fakt líto. Takovou práci si dá s blogem, ale pak mu to zkazí reklamy...
A děkuji.:-)

Brabikate řekl(a)...

Na blog.cz jsem byla sedm let, teď jsem půl roku na bloggeru a trochu lituji, že jsem se k tomu kroku neodvážila mnohem dřív. Přesto ale blog.cz pro mě hodně znamenal, takže ho nerada vyloženě haním... Tvůj článek je ale naprosto pravdivý a mohla bych se pod něj podepsat. ;-)

Unknown řekl(a)...

Mně přijde že na blog. cz je teda složitější nastavení:D ale možná je to jen tím že jsem antitalent:D