30. května 2013

Hunger games - Aréna smrti

Základní informace 

    Největší obrázek výrobku HUNGER GAMES – Aréna smrti
  • Autor: Suzanne Collinsová
  • Žánr: Dystopie
  • Rok vydání: 2010
  • Série:  Hunger games#1
  • Anotace
Vítězství znamená slávu a bohatství.
Prohra znamená jistou smrt. 
Hunger games začínají...

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. 
Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.

Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně.
Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... 

Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Postavy

  • Katniss: Nevím, sice je hrozně sympatická, statečná a ušlechtilá, ale já mám osobně raději méně černobílé postavy. A vzhledem k tomu, že se jedná o hlavní hrdinku, neuškodilo by trochu si s jejím charakterem pohrát. Ale kdo ví, třeba se v dalších dílech  ještě trochu změní.
  • Peeta: Pravý opak Katniss, několikrát jsem v průběhu knížky váhala, za jakou stranu teda hraje. Škoda, že něco z něj nepoužila autorka na Katniss.
  • Haymitch: Snad nejpovedenější postava, někdy jsem se u jeho hlášek docela zasmála. Líbilo se mi, že z opilce a trochu hlupáka se nakonec vyklubal hodně vychytralý člověk.

Styl autorky


Neuvěřitelně čtivé. Přestože se nejedná o zrovna slabou knížku, za den jsem měla přečtené. Nemohla jsem se od toho zkrátka odtrhnout. Zčásti je to tím, že nejen, že je vypravována v první osobě, ale zároveň je většina napsaná v přítomném čase, což text samozřejmě hrozně zrychlí. 

Když ale zpětně nad knížkou přemýšlím, tak bych neřekla, že z hlediska děje by byla až tak napínavá. V první části se neděje prakticky nic, události i jinak plynou poměrně poklidně a celkem často Katniss vzpomíná na události z minulosti. Opravdu obdivuji autorku, že i přesto jsem knížku nemohla odložit.

Rovněž se mi líbilo, že hned na neodhadnete, jak to dopadne. Tušíte, že hlavní hrdinka asi neumře, ale kdo s ní zůstane poslední, koho bude muset zabít? Mě osobně konec celkem překvapil. Nezůstala jsem koukat s otevřenou pusou, ale překvapil.

Hodnocení


O Hunger games jsem toho hodně slyšela, takže jsem samozřejmě nemohla zůstat pozadu a vrhla jsem se taky do čtení. Byla jsem hrozně zvědavá, jestli to za to opravdu stojí. Stojí.

Nápad je jednoznačně úžasný. Z reality show, při které se soutěžící zabíjejí, jde trochu strach, obzvlášť z toho, z jakým ledovým klidem o ní autorka píše. A tím spíš, že současné soutěže se od Hunger games, kromě zabíjení, zase tolik neliší.

Další věc, která mě, co se týče námětu, potěšila, je odkaz na pověst o Minotaurovi. Pro ty, kdo neznají. Atény musely každý rok za trest posílat na Krétu sedm chlapců a sedm dívek do bludiště, v jehož středu na ně čekal Minotaurus-napůl býk, napůl člověk. Řecké báje se mi vždycky hrozně líbily a mám radost, když se někde objeví nějaký motiv z nich. Tahle konkrétní pověst se sice objevuje poměrně často, ale většinou pouze jako bludiště se slavnou Ariedninou nití.  Z toho, že se tady vyskytuje ta méně známá část, jsem byla tedy opravdu mile překvapena.

Obálku musím rovněž hodnotit na jedničku. Jednoduchá, ale přesto odpovídá obsahu. Tady nemám vůbec co vytknout.

Abych pořád jen nechválila, mám tady dvě maličkosti. Nevadilo by mi, že se Hunger games v knize překládají a název zůstává v originále, ale anotace by měla korespondovat  spíše s obsahem, takže "Hunger games začínají...", bych tam nedávala. Druhá maličkost se týká překladu jmen. Většina mi tam nějak nesedí, obzvlášť Hurikán mi přišel velmi zvláštní, ale třeba nad Mlatem jsem taky docela kroutila hlavou. Já bych je nechala v originálním znění. (I když pořád můžu být asi ráda, že tu nebyl prezident Sníh.)

Ještě mě napadá jedna věc, kterou bych chtěla zmínit. Kdybych nevěděla, že se jedná o trilogii, vůbec by mě to při dočtení nenapadlo. Jistě, konec není úplně uzavřený, ale mě by celkem stačil. Trochu váhám, jestli se pouštět do dalších dílů. Sice bych si takhle dobrou knížku klidně dala znova, ale trochu se bojím, že ukončení nebude přesně podle mých představ a zkazím si názor na celou sérii.

Pokud to shrneme. Překrásný nápad, skvěle napsané, úžasná obálka, jediné, z čeho jsem nebyla úplně nadšená, byla postava Katniss a trochu překlad. Dávám tedy zaslouženě číslo devět a s klidným srdcem vám tuto dystopii mohu doporučit.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

10 komentářů:

Maruška řekl(a)...

Hunger Games! :3 Konečně! Já si říkala, že kdy tu knížku přelouskneš! :) Já sem knížku ještě nečetla, a ani nevím, zda si ji někdy přečtu, neboť vždy, když vidím první film, nechce se mi číst knížka. Vím, že je to absurdní a celkem na hlavu, ale je to tak. ;) :)

Katie řekl(a)...

Film jsem neviděla, ale uvažuji, že se na něj kouknu, protože mi knížka přijde celkem dobře zfilmovatelná, takže bych třeba nemusela nadávat, jak to hrozně natočili.:-) Nicméně vůbec nepochybuji, že knížka je mnohem lepší.:-)

Unknown řekl(a)...

Tak já to přelouskla vcelku během pár volnějších únorových dní a rozhodně jsem se bavila až do konce. Takže jo, klidně čti dál, stojí to za to. Teda, pravda je, že občas to v těch dalších knížkách bylo místy až trochu moc naslazený, ale furt dobrý; nevím, jak by to skousli mužští čtenáři, ale nám jako holkám to v podstatě nemůže vadit.
A když o tom tak přemýšlím, tak Katniss mi z podstaty nevadila, ale máš pravdu v tom, že trochu okořenit by se její charakter určitě dal. A přeložený Hurikán mi taky moc nešmakoval :-/
Vlastně díky za námět. Já o tom chtěla na blog něco krátce čmárnout a zapomněla jsem na to, no a teď jsem bez námětů na články, takže se mi to hodí. Ráda pak odkážu na tebe, tvoje recenze knížek jsou čtivé:)
Verunka

Unknown řekl(a)...

Jo, souhlas, film je celkem věrný. I když spousta věcí se tam nedá tak dobře vysvětlit, to knižní pozadí bude místy chybět. Ale není to tragédie ten film, hurá do toho :) Já se těším na podzim na premiéru druhého dílu!
Verunka

Katie řekl(a)...

Já bych to asi stejně nevydržela nechat rozečtené, protože jsem hrozně zvědavá, jak to bude pokračovat.:-)
Není zač, ráda si přečtu názor někoho jiného.:-)

E_V_E řekl(a)...

HG je úplne úžasná dystópia 8) tá aréna sa mi veľmi páčila 8)

Unknown řekl(a)...

Hunger Games :3 Z celej trilógie sa mi tento diel páčil/páči najviac a doporučujem Ti zhliadnutie filmu, lebo podľa mňa sa naozaj podaril :) A čo sa týka postáv, tak Katniss nemám moc v obľube, bolo mi ľúto chudáka Peeta, keď ho ťahala za nos, ale na druhej strane rozumiem, že to robila hlavne kvôli tomu, aby prežili. Ale aj tak :D Našťastie pri slovenskom preklade zanechali mená po starom, za čo som rada, lebo keď som čítala HG po prvýkrát v češtine, tak mi na prišlo na hlavu, že Gale má preložené meno ako Hurikán :D Ale súhlasím s tebou, že je to jedna z naj dystopii :3

Katie řekl(a)...

Já když jsem dočtení narazila na nějakou recenzi, kde se psalo o Galeovi, tak jsem byla nejdřív trochu zmatená, jak je možné, že si na něj vůbec nepamatuj. Pak mi to došlo.:-)

Unknown řekl(a)...

Hunger games je boží. :) Koukni na film. Letos v listopadu bude premiéra druhého dílu. :)))

Katie řekl(a)...

Už jsem viděla.:-) A musím říct, že mě opravdu mile překvapil, čekala jsem, že to nebude tak věrné knižní předloze, ale nakonec jsem byla spokojená. Na dvojku jsem zvědavá, snad si to udrží kvalitu prvního dílu.:-)