1. února 2013

Čtečka nebo knížka?

Původní plán byl takový, že napíšu nějakou super a úžasnou recenzi o čtečce, kterou jsem dostala k Vánocům, ale vhledem k mému technickému nadání, bych zvládla tak maximálně spočítat tlačítka... Nějaké parametry? Pchá! Co to je?Ale pokud by vás to opravdu zajímalo, je to tahle.

Takže aspoň ve zkratce. Jsem s ní vcelku spokojená, když to srovnám s Kindlem, který máme taky doma, musím říct, že se mi líbí ještě trochu víc. Obě jsou spárované s knižním obchodem, ale i když na Amazonu (Doufám, že se ten obchod pro Kindle jmenuje tak.:-)) je těch knížek víc, anglicky čtu opravdu jen zřídka, takže český obchod využiji přece jenom spíš...

To mi připomíná, mám problém-dostala jsem k ní poukázku na osm knížek za spíše symbolickou slevou a nevím jaké si vybrat. Co když si nějakou koupím a pak zjistím, že ji mají v knihovně? Co když se mi nebude líbit? Navíc je každá z jiného nakladatelství, takže série z mého seznamu nepřečtených knížek taky nepřicházejí v úvahu... Ach jo. Obávám se, že budu vybírat tak dlouho, až ten kupon vyprší.

Jinak čtečka má samozřejmě české menu, což je takový příjemný bonus. (Teda aby jste si nemysleli, zvládám i to anglické, zase tak blbě na tom nejsem.:-)) Dále umí ještě předčítat, ale bohužel jen anglicky a ...čínsky. Ale kdybych se náhodou někdy začala učit čínsky, tak se bude hodit. No asi spíš ne.:-)

A pokud jste se nad tím zarazili... Ano, chtěla jsem čtečku, i když už doma jednu máme, ale ráda to vysvětlím. Představte si, že máte tři lidi, kteří celkem dost čtou. Pak jednoho, který chce číst zásadně jen v tu dobu jako vy (Má drahá sestřička). A všichni dohromady mají jednu čtečku (a každý teda i průkazku do knihovny, ale to není důležité). Musíte uznat, že jsem svojí vážně nutně potřebovala. :-)
Tak prosím ignorujte, že jsem říkala popis ve zkratce. Už jdu srovnávat.

Proč knížka?
Je tu třeba vůbec něco psát? Listování knížkou, s hrnkem čaje, zachumlaná do deky... Tomu se prostě mačkání tlačítek nevyrovná. A taková knihovna, v ní knížky všech barev, podle mě lepší než nějaké dekorace a lapače prachu. Knížky ale mají i svůj příběh. Ruku na srdce, kdo nemá doma knížku s věnování, říkanky z dětství  nebo jen nějakou, kterou jste dostali při zvláštní příležitosti?
Varování - následující  řádky by neměli číst lidé, kteří volají policii, jen co někdo ohne u knížky růžek.
Hluboce se za to stydím, ale mé občasné! zacházení s knížkami by asi čtečka nepřežila. Když mi knižní věž na nočním stolku dosahuje do větších výšek, nezřídka se stává, že se mi všechny sesypou a o požívání jako podložky ani nemluvím.
Fajn, teď už můžete číst všichni.

A čtečka?
Výhody asi taky nebudou nic nového ale napíšu je. Celá knihovna do něčeho, co je menší jenom jedna knížka? Super. Žádné omezování, pokud někam jedu, abych se vešla do hmotnostní hranice a všechno se mi vešlo do kufru. Pokud cestujete dopravním prostředkem, nikdo neuvidí, co zrovna čtete. Ale zase to může být docela dobrý důvod k seznámení, takže je otázkou, jestli je to opravdu výhodou. :-) E-knihy také nestojí tolik jako vytištěné, ale tam zase můžete chodit do knihoven, tudíž se to celkem vyrovná...

Ortel?
Já to řeším tak, že knížka na doma a na cesty čtečka, přijde mi to jako nejlepší řešení. Knížku z ruky prostě nedám! Takže doufám, že se jen tak nestanou historickým předmětem, existujícím na půdách a v muzeích, protože...je to zkrátka KNÍŽKA. Ale jak jsem řekla, brát si na dovolenou více než jednu, se hodí vždy. A jak to máte vy?


 



2 komentářů:

Maruška řekl(a)...

Já to mám tak, že i kdybych si měla vzít těch knížek na cestu třeba dezet, vezmu si ne. Knížce se nic nevyrovná. Má své kouzlo, vůni(nejsem nějaký fetišista) a je to zkrátka knížka. Nejde to popsat slovy... :)
Moc hezky napsané to máš! ;)

Bastera řekl(a)...

Naprosto souhlasím, mám to úplně stejně! :)