24. července 2014

Jak může komár vyhladit civilizaci a jiné zajímavosti

Pokus jedince porozumět všemu mi připadalo trochu přehnané. Jak se může všechno vejít do nijak zvlášť dlouhé knížky? Všechno se tam možná nevešlo, ale rozsah témat k tomu nemá daleko. Dozvíte se všechno od fungování lidského těla, přes vývoj obchodu až po teorii relativity. Ale hlavně si uvědomíte, v jakém úžasném světě žijeme. Nebo to je to snad ve skutečnosti hologram či simulace supervýkonného počítače?


Marcus Chown je vědec a spisovatel, který umí svoje povolání skvěle spojit a srozumitelně vysvětlit fyzické jevy, které jsou všechno možné jen ne srozumitelné. Je autorem knih Kvantová teorie nikoho nezabije, Musíme si promluvit o Kelvinovi a spoluautor Vesmíru v tweetech. V Jaký to nádherný svět rozšířil oblast svojí působnosti a pokusil se vysvětlit vše. Povedlo se mu to skvěle a určitě to není poslední kniha, kterou jsem si od něho přečetla.

Složitě a přesto srozumitelně

Čekala jsem, že bude všechno hrozně zjednodušovat a díky tomu bude knížka srozumitelná. První šok nastal, když jsem zjistila, že naopak zachází hodně do hloubky. Ještě větší šok pro mě ale bylo, že i přes nečekanou podrobnost to chápu. Možná ne každé slovo a ne úplně dokonale, ale z větší části ano.

Celá kniha je protkaná citáty a názory významných vědců a odborníků a rozličnými přirovnáními, kterými by se měli inspirovat všichni tvůrci učebnic. Velmi mi usnadnily pochopení informací, které bych si jinak představovala opravdu těžko. Tady bych měla jedinou drobnou výtku. Většina byla vcelku jednoduchá, ale někde by nebyl na škodu alespoň jednoduchý obrázek, který by pochopení ještě více usnadnil.

Musím ale přiznat, že Jaký to nádherný svět není knížka pro malé děti. Nečekejte, že si přečtou část o lidském těle a rázem budou mít celou biologii člověka zvládnutou. Spíš se z těch pojmů zblázní. Jestli si však pamatujete ze školy alespoň základy a neleknete se pojmu neuron, dozvíte se toho opravdu hodně.


Čtivě a vtipně o všem

Třeba o tom, že jste strávili několik vteřin jako jednobuněčný organismus, pokaždé když zaplatíte, cestujete časem, 99 % procent své hmotnosti můžete svést na teorii relativity a za to, že čtete tuto recenzi, můžete poděkovat jedné černé díře. A pro ty, kdo si nachytali komáry, stačí z nich odstranit všechny záporně nabité částice.

Knihu tvoří šest částí, které vám postupně odhalí biologii, genetiku a ekonomii, geologii a atmosféru, fyziku a nakonec se vydá i do vesmíru. Každá část je rozdělena na několik menších kapitol, z nichž v každé najdete několik podkapitolek. Klidně si můžete přečíst vždy jednu kapitolu, ale pravděpodobně u ní neskončíte. Autor píše až překvapivě čtivě a navíc i vtipně.  Sice jsem celou knihu nepřelouskala za jedno odpoledne, ale na další kapitolu jsem se těšila stejně jako u napínavé detektivky.


A jaká byla nejlepší část? Mně se osobně nejvíce líbila ta o fyzice. Částečně kvůli tomu, že autor se v této oblasti nejvíce vyzná a bylo z jeho psaní trochu poznat. Hlavně ale proto, že nesdílím takovou tu většinovou nenávist k fyzice a rozhodně k ní mám blíž než třeba ke geologii.Vůbec bych se proto nedivila, kdyby někoho nadchla třeba kapitola o vývoji peněz.


Proč číst naučnou knihu a natož pak třeba o kvantové teorii? Zkuste to. Nejen že se pobavíte, ale pravděpodobně pochopíte věci, které vypadaly podle učebnic tak hrozně složitě.

Autor: Marcus Chown
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2014

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Kniha Zlín.

2 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Tak až s fyzikou budu úplně na dně a nezapůsobím ani mým okouzlujícím úsměvem, stavím se u tebe, jo? :D protože to zní vážně moc,moc, moc dobře. :))

Jana CM řekl(a)...

Tohle vypadá jako super kniha na to, abych ji mohla koupit manželovi a přečíst si ji sama :-)