10. dubna 2014

Do New Yorku jedině s plyšákem!

Zakázaná přitažlivost
Autor: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014

Kateřina Petrusová dokázala nemožné. Jako snad jediný český autor se dokázala probít do srdcí velké části knižních blogosféry a usídlila se v seznamu oblíbenců vedle známých světových autorů. Zakázaná přitažlivost je její čtvrtá kniha a třetí z mafiánské série Bavettových.


Vracíme se do New Yorku

Usmívat se a chovat se slušně, protože je to součást volebního programu, a bez agentů si nedojít pomalu ani na záchod? Emily, dcera senátora, má takového života dost a rozhodne se utéct. Nikam jinam než do samotného New Yorku. Idylická práce v kavárně ale netrvá věčně a Emily dostává na vybranou: vrátí se domů, nebo se spokojí s 24 hodinovým dozorem? Bodyguard není nikdo jiný než náš starý známý Henry. 

Radost z toho nemá ani jeden, ale ani jeden se také nehodlá vdát bez boje. Henry se mračí a Emily nakupuje. Knížky, spodní prádlo i salát. Postupně si však neradi přiznávají, že toho druhého mají mnohem raději než by chtěli. A když Emily dostane hrozivý dárek, je jasné, že teď bude bodyguarda opravdu potřebovat.

Není těžké uhádnout jak bude příběh pokračovat, žádné překvapivé zvraty opravdu nečekejte. Dokonce i "zločinec", před kterým se Henry snaží Emily chránit, není žádným velkým překvapením. Stejně vás to ale nutí otáčet stránku za stránkou, ani nevíte jak. Jak u Zakázané přitažlivosti tak u ostatních autorčiných knížek.

Sice romantický příběh plný klišé, ale akce tam nesmí chybět. I když se Bavettovi mafiánské dráhy vzdali, zvyk je zkrátka zvyk. Jediné, co mi bylo trochu líto, je poměrně velká podobnost s Nepřítelem. Mluvím hlavně o "bytové scéně", která je sice super, ale podruhé? Zííív.

Kráska a zvíře

V recenzi na minulý díl jsem se zmiňovala, jak se těším na první díl a Paige. To jsem ovšem netušila, jak si zamiluji Emily. Povahově se sice všechny autorčiny hrdinky hodně podobají, ale Emily je mi za prvé věkově nejblíže a za druhé miluje knížky.

A kdo by doma nechtěl mít takového plyšáka jako je Henry? A kdybych si ho náhodou neoblíbila během knížky, koncem si snad získal každého, kdo trochu čte. Jako vedlejší postavy se objevuje celá mafiánská parta. Robert, Jo, Johnny, Theresa a okrajově i Paige a Maike. Nově se seznámíme třeba s bratry Emily, se kterými se pořádně nasmějete.

Jak už známe z předchozích dílů, příběh střídavě vypravuje Emily a Henry. Předávat vypravěčské žezlo umí autorka dokonale, takže se rozhodně nemusíte bát, že byste se při tom nudili.
Vypadala jako malá, blonďatá lolitka a cpala se sušenkama. Divil jsem se, že si neřekla o mlíko. Když jsem tohle viděl, přestal jsem být na Roberta naštvanej. Tohle bude rychlá práce. Dávám jí tak dvacet minut. Snad se nerozbrečí.
Trochu výtku mám k obálce a názvu. S obálkou za to může hlavně moje osobní averze proti obličejům na obale, jinak zase až tak špatná není. Pracovní název knížky byl ale Nebruč, plyšáku, což by mě určitě zaujalo mnohem víc. Bez jakýkoliv znalostí o autorce a této sérii, bych po knížce Zakázaná přitažlivost s touto obálkou asi nesáhla.

Občas si ráda přečtu nějakou romantickou slaďárnu, ale musí splňovat pár podmínek. Nesmí z toho kapat med (i když možná tak na okolí působím, nejsem zrovna dvakrát velká romantička), musí to být vtipné a neměla bych mít nutkání hlavní hrdinku při každé druhé větě uškrtit. Zakázaná přitažlivost to splňuje na jedničku.

Rozhodně od knihy nečekejte nějaké velké literární dílo. Pokud se ale chcete zasmát, užít si 
nějaké to romantické klišé, zasmát se a zasmát se, je pro vás Zakázaná přitažlivost skvělá volba.


Číslo devět určitě knize nemůžu zakázat.

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

3 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Tak až si postupně dokoupíš všechny díly, tak mi je půjčíš, viď? :) Na sérii se neskutečně těším a u mě patří Katka mezi nejoblíbenější autory. :))
Moc hezká recenze!

Katie řekl(a)...

Jasně.:-)
Děkuji.:-)

Martina řekl(a)...

Takéto knihy mám rada, lebo sú také oddychové :)