6. října 2013

Ryba mimo vodu

Základní informace 


  • Autor: Jon Davis
  • Žánr: autobiografie-kniha povídek
  • Rok vydání: 2013
  • Nakladatelství: Fragment
  • Anotace: Jeden milá Američan žít uprostřed krásná Čecha!
Jon Davis, Američan žijící v Praze, popisuje svojí typickou češtinou zážitky, postřehy a život v srdci Evropy. Jak se žije v Čechách? Jak nás vidí někdo, kdo se zde nenarodil? Každodenní dění originálně a nezaměnitelně zachycené pohledem Američana.




Postavy


Popis postav bude tentokrát hodně stručný. Protože se jedná o příběhy z autorova života, vystupuje v knížce on sám s několika svými přáteli. Většinou se o nich jen letmo zmíní, někdy se budou i opakovat, ale nějakého bližšího seznámení se nedočkáme. Postavy nejsou zase až tak důležité.


Styl autora


Jak jste si mohli přečíst výše, jde o tenkou knihu povídek. Necelých sto stránek přečtete za chviličku. Některé mluví pouze o jedné události, ale většinu tvoří střípky jednotlivých vzpomínek na život v Česku.

Bezesporu nejzajímavější věcí je jazyk, kterým je kniha psaná. Ovšem nečekejte nic tak výrazného, jako ukazuje podnadpis Jak Amík plavat mezi Čecha. Časovat a skloňovat umí autor bez problémů. Spíš si můžete všimnout nějakého nezvyklého slovosledu nebo zvláštního slovního spojení, ale dovedla bych si představit, že někdo by si toho ani nevšiml, kdyby nevěděl, kdo je autor. (Někdo, kdo si jazyka absolutně nevšímá a knížku jen tak prolítne, jinak si toho samozřejmě všimnete.)



Hodnocení

Na knížku jsem byla opravdu zvědavá, přečíst si o tom, co na vás ostatním připadá zvláštní, je vždycky zajímavé. Někdy mě docela překvapilo, čemu se konkrétně divil, protože spoustu věcí považuji opravdu za tak samozřejmé, že si neumím představit, že by to bylo jinak.

Na druhou stranu například v houbaření budu asi američanka, taky jsem nikdy nepochopila, jaký to mám smysl.

Moc se mi také líbilo, že chování v Česku někdy srovnává s chováním v Americe. Dozvíte se tedy i něco o tom, jak se chovají jinde.

Nevím jestli je to tím, že se jedná už o třetí díl a nápady jsou tudíž trochu vyčerpány, ale obsahově mě knížka trochu zklamala. Třeba historka o koncertě mě zrovna dvakrát nezaujala. 

Čekala jsem trochu něco jiného, hlavně, že se spíš bude soustředit na chovaní ostatních než na svoje vlastní příhody. Nevím jestli jsem to úplně dobře vysvětlila, ale na nějaké historky podle mě prostředí až tak velký vliv nemělo.

Normálně hodnotím obálku, ale tady se musím zmínit ještě o jedné věci, která s tím úzce souvisí. Úžasné ilustrace ve stejném stylu, jako je právě obálka (jen černobílé). Česko-anglické popisky se k obsahu knížky perfektně hodí.

Nečekejte žádné umělecké dílo. Jestli se ale chcete pobavit a něco zajímavého se o naší zemi a povaze dozvědět, určitě po knížce sáhněte. Sice mě obsah trochu překvapil, ale jinak se mi knížka celkem líbila, dávám proto číslo sedm.

Charakteristika nakonec

Nenáročná oddechovka o tom, jak Čechy a Česko vidí občan jiné národnosti.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.



4 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Zajímavé:)
Nevím, jestli bych si tu knížku objednala, ale spíše ne. Ale opravdu pěkně napsaná recenze.
mimoto, v e-mailu máš odkaz na video.:)

Katie řekl(a)...

Dík.:-)
Už? Nejsi nějaká rychlá? Kouknu se.:-)

Amaterasu řekl(a)...

Ale jo, to by mohlo bejt celkem zajímavý, i když mě trochu odrazuje, že je to tak sebestředný... Mimochodem, snad nevadí, že jsem tě nominovala http://dalsiknizniblog.blogspot.cz/2013/10/liebster-blog-award.html

Katie řekl(a)...

Tak nevím, jestli to je tak moc, spíš jsem já čekala něco jiného.:-)
Nevadí, ráda se zapojím.:-)