25. října 2013

Prázdné místo

Základní informace 


  • Autorka: J. K. Rowling (Je to třeba vůbec psát?)
  • Překladatelka: Hana Zahradníková
  • Žánr: Sociální román
  • Rok vydání: 2013
  • Nakladatelství: Plus (Albatros media)
  • Anotace: Po nenadálé smrti čtyřicátníka Barryho Fairbrothera zůstane Pagford v šoku. Je to zdánlivě idylické anglické městečko s dlážděným náměstím a starobylým opatstvím, ale za hezkou fasádou zuří tichá válka. Bohatí válčí s chudými, teenageři s rodiči, manželky s manželi, učitelé se žáky. Pagford rozhodně není tím, čím se na první pohled zdá. Prázdné místo, které po Barrym zůstane v městské radě, se brzy stane katalyzátorem největší války, jakou město zažilo. Kdo bude triumfovat ve volbách provázených vášněmi, pokrytectvím a nečekanými odhaleními?​



Postavy


Už jste četli knihu, kde je hlavní postava po smrti? Že to není možné? Ale ano, Prázdné místo je toho příkladem. Všechno, co Barry Fairbrother udělal za svého života, nějak ovlivňuje současné dění v Pagfordu.  

Živou hlavní postavu? Nenajdete. Musela bych napsat všechny. Každý tu má svůj příběh, každá kapitola má svého hrdinu. Jediný, kdo asi dostane více prostoru je Krystal Weedonová

Také nehledejte žádné dobro X zlo. Každý někoho nenávidí a je nenáviděn někým jiným. Hrozně se mi líbilo setkání libovolných dvou žen, kdy každá tu druhou v duchu pořádně zkritizovala

Jestli si v recenzích stěžuji na černobílé postavy, tak tady jsem byla postavami nadšená. Nevím, koho jsem měla nejraději, protože každý měl nějaké mouchy, ale byly to jedny z nejopravdovějších postav, se kterými jsem se setkala.

Styl autorky


... všichni známe, ne? Čtivost, úžasné popisy, promyšlený příběh s mnoha zápletkami a propracované postavy. Na tohle jsme zvyklí z Harryho Pottera a ani v Prázdném místě to nechybí. 

Jediná věc, která mě trochu zaskočila, byl jazyk. Jiná cílová skupina, jiný styl vyjadřování. Nejde napsat román pro dospělé stejně jako sérii pro děti. To všechno chápu, k příběhu se to hodilo, ale občas to na mě působilo trochu křečovitě. Takové: "Koukejte, já umím psát i sprostě, když budu chtít!" Nevím, nějak se nemůžu rozhodnout, jestli se mi to líbilo nebo ne.


Hodnocení


Věděla jsem, že to bude jiné než Harry, četla jsem to ve všech recenzí, došlo mi to po pohledu na anotaci, ovšem, že to bude takový opak, jsem nečekala. Opravdu, měla jsem pocit, jak by někdo vzal slavnou sérii a obrátil ji naruby.

Jak jsem psala, postavy nemůžeme rozdělit na dobré a zlé a ani o zápas dobra a zla tu nejde. Příběhy jsou opravdové, máte pocit, jako kdyby se procházeli po skutečném městečku a pozorovali osudy jeho obyvatel.

Během čtení se vám nestane, že vás něco opravdu překvapí. Chování lidí se dá většinou snadno odvodit. Líbilo se mi to. Rowlingová se nesnaží o úžasnou zápletku s dech beroucím koncem, ale o osudy a povahy obyčejných lidí

Příběhy jednotlivých postavy spolu na první pohled vůbec nesouvisí, na druhý se ukáže, že všechny nějakým způsobem spojuje osobnost Barryho Fairbrothera. Ať už se jedná o jeho manželku, milenku, kandidáty na jeho prázdné místo v radě nebo třeba puberťáky, kteří jeho jméno používají k boji proti svým rodičům.

Hodilo by se to napsat dřív, protože pro toho, kdo knihu nečetl, je následující poznámka poměrně důležitá. Vydržte ten začátek. Já vím, budete se v postavách ztrácet, nepochopíte některé souvislosti, ale brzy vám všechno dojde, slibuji. Po tom co se, na pěti set stránkovou bichli překvapivě rychle, dostanete na konec, nevezmete hned do ruky další knížku. Ne, budete přemýšlet. Donutí vás to.

Rowlingová pro mě byla vždycky skvělá spisovatelka a Prázdným místem svoje místo na žebříčku ještě posílila. Ukázala, že její čarodějnická série neměla úspěch jen náhodou, ale jen díky jejímu úžasnému talentu. 

Ke konci samozřejmě nemůžu zapomenout pochválit překrásnou obálku. Výrazné, jednoduché, ale přesto to má nápad. Právem si zasloužila svoje místo v osmičce nejlepších obálek.

Nikoho snad nepřekvapí, že dávám desítku. Ne proto, že je to moje oblíbená autorka, ale proto, že Prázdné místo si nejvyšší hodnocení zaslouží.

Jestli máte rádi Harryho Pottera, neváhejte. Přestože příběh a myšlenka je úplně jiná, úžasný styl psaní, který tak milujeme, Prázdné místo neztratilo. A jestli se vám HP nelíbil (opravdu existujete!?), zkuste to také. Třeba konečně pochopíte, proč mají všichni Rowlingovou tak rádi. Zdá se, že ji doporučuji všem? Není to tak. Čekáte dílo plné akce a nečekaných zvratů? Čekáte Harryho Pottera? Změňte požadavky nebo knihu odložte. Zbytečně si zkazíte svoje mínění na tuto autorku.


Charakteristika nakonec

Skvělý román o obyčejných lidech od nepřekonatelné vypravěčky.


Děkuji nakladatelstvím za recenzní výtisky, tak musím poděkovat i Marušce za půjčení.:-)

4 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Vůbec nemáš zač:)Docela se stydím, že jsem ji zatím nepřečetla, i když to je moje kniha. Tyjo, já vlastním Prázdné místo! :D :3
Krásná, překrásná recenze. Opravdu se mi líbí. Už se začínám bát, (bála jsem se celou dobu) že mě za chvilku totálně převálcuješ ve psaní recenzí. (neříkám, že to už neděláš) ;)

Katie řekl(a)...

Přečti si, určitě to neodkládej jen kvůli začátku.:-)
Díky.:-D

Pavla řekl(a)...

Já se Prázdného místa hrozně bojim :D Ale asi se do toho taky pustim :)

Katie řekl(a)...

Pusť, vážně to stojí za to.:-)