22. října 2013

Korálkování-Výroba šitých šperků


Základní informace 

  • Autor: Darí Fejtková
  • Žánr: Kniha návodů (povídek)
  • Rok vydání: 2013
  • Nakladatelství: Fragment
  • Anotace: Korálkování - nové postupy pro výrobu originálních šitých šperků s korálky.

    Zapojte svou fantazii a šikovné ruce a obohaťte svou šperkovnici o nové originální přírůstky. Naučte se základní techniku korálkových stehů a jak správně vybrat korálky, aby vznikl opravdu zajímavý a nápaditý vzor.
    Dvě desítky podrobných návodů na výrobu náušnic, náramků a náhrdelníků zároveň poslouží jako inspirace pro vaše vlastní nápady.

Postavy


Tady s dovolením popíšu pár hlavních postav podle seznamu ze začátku knihy.

  • Ploché kleště: Používají se na jakékoliv zamáčkávání, otvírání a zavírání kroužků. Raději používám kleště ze zoubky
  • Ketlovací kleště (zlatnické): Jsou to kleště s kulatými čelistmi, používají se k vytváření ketlovacích oček. Použití vysvětleno v kapitole Ketlování.
  • Štípací kleště: Používají se na štípání drátků, lanka, paměťového drátu a někdy i místo nůžek na stříhání nitě nebo vlasce.
  • Jehly: Velikost volíme podle korálků, které budeme navlékat. Liší se tloušťkou, délkou a pružností. U jehly se udává velikost jehly číslem , velikost očka v mm a délka v mm. 
A tak dále a tak dále...


Styl autorky


Knížka je napsána jasně a stručně. Kromě úvodních rad obsahuje asi dvacet povídek, které jsou pak rozděleny na jednotlivé body. Text také doplňují názorné obrázky, díky nimž knihu přečtete opravdu za chviličku.


Hodnocení


To, že ráda tvořím šperky, není žádné tajemství pro toho, kdo už na blogu pár článků přečetl. Také jistě víte, že z materiálů převažuje papír a korálky+drátek. 

S šitými šperky až na pár náramků ze jménem a spirálovým trojúhelníkem žádné velké zkušenosti nemám. Když jsem tedy v nabídce Fragmentu uviděla knihu s návody šitých šperků, řekla jsem si, že bych mohla konečně obsáhnout i tuto oblast.

Každá povídka začíná popisem postav v barevném rámečku (k barvám se ještě dostanu). Samozřejmě se tam často objevují postavy, které máte všechny uvedené hned v první kapitole. Hlavní roli ovšem hrají překvapivě... 
Korálky! Ano, já vím, že jste to nečekali v knížce, která se jmenuje Korálkování.

Musím drobně vytknout uspořádání povídek. Vzhledem k tomu, že zde není uvedena náročnost, by asi bylo vhodnější, kdyby počet nepovedených šperků (a s tím spojené průpovídky) stoupal úměrně s číslem povídky.

Teď se dostávám k slibovaným barvám. Kniha je opravdu nádherně graficky zpracovaná. Z obrázků u jednotlivých bodů toho pochopíte mnohem více než ze samotného textu. Každá povídka obsahuje fotku vyfoceného šperků a s jeho barvou ladí i barva nadpisu a nákresů. Obálka je sice oproti vnitřku trochu odbytá, ale i tak patří k těm lepším.

Na závěr jsem chtěla upozornit na jednu věc. Na konci je uvedena adresa na Internetovou korálkovou školu autorky knížky. Docela mě to zaujalo a určitě to musím ještě prozkoumat a případně popsat. Zatím uvádím alespoň odkaz na její stránky. 

Postavy jsou podrobně popsány, knížka je čtivá a nádherně zpracovaná. Já dávám číslo devět.

Charakteristika nakonec

Krásně udělaná kniha na výrobu šperků.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

2 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Velmi originální, abych pravdu řekla. :) :D Hlavní postavy jsem si zamilovala! Opravdu!
Nedivila bych se, kdyby to byla jejich první recenze na tuto knihu. :D

Katie řekl(a)...

Děkuji.:-) Jo, dokud nezačneš navlékat do korálkové jehly niť, tak si ji máš ráda.:-)
Je to možné.:-D