6. července 2014

První úkol - článek

Je neděle a s ní můj článek o první přečtené knize v rámci Nového čtení. Úkolem (zadání najdete zde) bylo přečíst knihu, jejíž žánr není náš šálek kávy nebo se mu prostě z nevysvětlitelných důvodů vyhýbáme. Já jsem chtěla přečíst nějakou klasickou fantasy. Chtěla jsem něco ne moc dlouhého, co by netvořilo sérii. Někteří už možná ví, že jsem skončila u Hry o trůny. Ehm...

Před přečtením aneb proč by se mi to líbit nemělo

Nesnáším válečné a bojové scény, ať už ve filmu nebo v knížce. Aby bylo jasno, nevadí mi to, že někdo umírá. Nejlepší postava je pro mě nájemný vrah. Vraždící psychopati, podrobné popisy těl ve všech stupních zachovalosti. Bez problémů. Snesu osobní příběhy lidí, kteří jsou válkou zasaženi. Ale situace typy dva blázni se pohádají a každý potom řeší spor stylem tři tisíce mužů pošlu sem a pět tisíc tam? Prostě ne, ne, a ne. 

Už jsem se zmiňovala, že knihy, jejichž děj se odehrává v minulosti, mě baví. Kdo ale četl tento článek, možná si všiml, že je tam sice zastoupen pravěk, starověk i novověk, ale středověk tam chybí. Ptáte se proč nemám ráda rytíře a turnaje?  Já si prostě představím pár lidí, co se myjí dvakrát do roka a bezdůvodně do sebe sekají meči.

Dojmy při čtení aneb kdo je kdo

Pomoc! Já se v nich nevyznám!
Noční hlídka → Elánius, Karotka, Nóblhóch, ... Já si prostě nemůžu pomoct.
Ne!!! Teď když jsem se v tom začala orientovat, tak tam přijdou další?
Ale kouzel a nadpřirozených jevů tu teda moc není...
Stejně se myjí a převlékají nějak moc často. 
Vztah Ayry a Sensy mi silně připomíná mě se ségrou.
Já chci na Orlí hnízdo!
Když čtu o Dany, dovedu si představit, proč je ten seriál tak oblíbený.
Už je mi jasné, proč tam je tolik postav, autor má zkrátka velkou spotřebu. 
Konečně něco pořádně fantasy!!!

Po přečtení aneb co se změnilo

Já a války? Stále ne. Ale je to tak dobře napsané, že jsem se s nimi, minimálně v této sérii, smířila.

Středověk? Stále si myslím, že starověký Egypt, Řecko nebo Řím jsou ta nejlepší historická období, ale možná se po nějaké další zajímavé "středověké" knížce poohlédnu.

Na seriál se zatím nechystám, ale minimálně další díl Písně ledu a ohně si určitě přečtu.

Linkovač aneb co jste četli vy


PS: Protože jsem strašně hodná, budete mít na přidání odkazu k příspěvku vždy (až na poslední úkol) dva týdny.
PPS: Protože jsem ještě víc hodná, posunula jsem konec přidávání odkazů k úvodnímu příspěvku až na konec července. Ti, co tam ještě odkaz nemají, to můžou napravit tady.

6 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Jo! Dva týdny! Oddechla jsem si, protože jsem ti chtěla napsat, že nebudu stíhat, jakmile budu u babi, a v tomto případě jsem taky ještě moc nepospíchala. Jsi ta nejhodnější! :)
Hry o trůny. Měla bych si připadat jako knižní a seriálový barbar, ale nepřipadám. :D

LennaS řekl(a)...

Taky bych si to někdy měla přečíst. :D

Jana CM řekl(a)...

Hru o trůny bych si ráda přečetla v angličtině, ale ještě jsem se k tomu nedostala, protože je nemám v papíru... Takže to bude na dlouho. Nicméně já naopak středověk hrozně žeru. A vůbec všechny historické romány. :-)

Amaterasu řekl(a)...

Jej, dva týdny jsou fajn, týden je trochu vražda, když do toho člověk ještě čte něco jiného :) Jinak Hra o trůny a celá Píseň ledu a ohně jsou tuze fajn, a těch epických velkobitev tam zas tak moc není. Nebo mi spíš asi nevadí, když do sebe mydlí nemytí týpci :D Ale chápu že každýmu to nesedne. To by pak byla nuda, kdyby všichni četli to samý :)

Jana CM řekl(a)...

Sakra, tak jsem se přece jen chtěla zapojit a ono už to nejde?

Unknown řekl(a)...

Zkusila jsem Vejce a já - nepřišlo mi to nijak zvláštní. Takovej prostě byl život na farmě - práce, práce, havět, práce, témata hovoru, od kterých se nedá utéct. Na druhou stranu rozdíl proti popisům malebných krajinek a žádný velký idealizování.
1984 - dospěla jsem k závěru, že NEJSEM paranoidná. Ještě furt ne. Ale bylo to na hraně. Kámoš má tuhle knihu tak rád, že ji zná skoro zpaměti - pořád to nechápu.