18. července 2014

Malí kluci vousy nenosí

Dívčím a ženským románkům moc neholduji a když už po nějakém sáhnu, musí splňovat dvě věci. Nesmím mít chuť hlavní hrdinku každou druhou stránku praštit a musím se při čtení pobavit. Kateřina Petrusová je jednou z mála autorek, které obojí splňují.
Nebezpečná láska je první díl z New Yorské mafiánské série Bavettovi.

Hlavní hrdinka Paige je ošetřovatelka a po smrti svého posledního svěřence by ráda dostala do péče nějaké dítě. Ideálně nějaké, ke kterému by si nevytvořila okamžitě vztah. Mike má sice duši dítěte, ale tělo dospělého muže a nevytvořit si k němu vztah bude nadmíru těžké. I přesto, že jeho rodina má doma skleněné schodiště a potřebuje podezřele velké množství ledu.

Spiderman a spoilery na obálce

První část, kde Mike usíná v pyžamu se Spidermanem mě bavila trochu víc. Trochu v tom asi bude hrát roli skutečnost, že jsem z druhého dílu věděla jak to dopadne. Ale uznávám, že je to moje chyba a mám číst jednotlivé díly sérií tak jak jdou za sebou. Trochu mě ale zarazilo, že největší (možná druhý největší) zvrat celé knížky je napsán vzadu na obálce místo anotace. Já osobně nemám potřebu střílet lidi, co vyslovují spoilery, ale někdo by mohl být docela nepříjemně překvapen.

Snad u všech blogerek vyšel první díl mafiánské série nejlépe. Já tradici poruším, mně se nejvíce líbil příběh Nepřítele, u třetího jsem si zamilovala Emily a na Nebezpečnou lásku zbude bohužel třetí místo. Souhlasím, že psychická porucha tvoří zajímavý námět, zajímavější než je ve zbylých dílech. Na rozdíl od ostatních dílů jsem ale příběhu věřila daleko méně.

Bytová scén a sarkastická Paige

Rozjela jsem se s kritikou, kniha ale rozhodně nebyla špatná. Dočkáte se spoustu romantiky (a nečekaně opět "bytové scény"), trochu akce a hlavně spoustu vtipu. Ideální čtení na léto nebo před cestou do New Yorku (ne, že bych se tam chystala).

Opět tu najdeme dvě hlavní postavy a spoustu vedlejších, ze kterými se více seznámíme v dalších dílech. Celá knížka je vyprávěna z pohledu sarkastické Paige, konečně jsem pořádně poznala Michaela a zjistila, proč Robertovi Paige říká Hyde. Samozřejmě nesmí chybět správná mafiánská kuchařka Theresa a bodyguardi Johnny a Henry. Postavy možná nejsou dokonale propracované, ale tak sympatické, že jim to rádi odpustíte.

On už je konec?

Kromě sympatických postav a vtipných dialogů je největší autorčinou předností neuvěřitelně čtivé psaní. Nebezpečná láska je kniha, kterou odpoledne otevřete a najednou koukáte, že je tma a vy čtete epilog. A pokud jste stejně jak já stejným tempem přečtli celou mafiánskou sérii i jednohubku S hlavou v pejru, můžete se těšit na další autorčinu knihu, která nese pracovní název Pekáč buchet!

Nakonec bych měla ještě jednu malou výtku. Stejně jako u třetího dílu se bude týkat názvu. Původní autorčin název zněl Malí kluci vousy nenosí, což mi ke knize sedí daleko víc a na rozdíl od Nebezpečné lásky nemám tendenci vyhýbat se mu obloukem. Obálka sice ladí k ostatním dílům, ale jak už jsem se mnohokrát zmiňovala, nemám ráda fotky na obálkách. Prostě ne.


Máte chuť na trochu romantiky, sympatické hrdiny, spoustu vtipu a nenáročný, ale přesto docela zajímavý příběh? Nebezpečnou lásku vám můžu vřele doporučit stejně jako ostatní autorčiny knihy.

Nebezpečná láska
Autorka: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012

Za poskytnutí recenzního výtisku bych ráda poděkovala nakladatelství Fragment.

1 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Jo, taky si nedokážu pořádně zjistit pořadí v sérii, ale proč ne, já to nějak přelousknu. :) zatím jsem za polovinou a moc dobrý, zkrátka tapická Katka. :D :) mám ráda její styl a na Pekáč buchet se neuvřitelně těším!
Už jsi četla anotaci a viděla obálku? Paráda! :3