27. července 2014

4. úkol - článek

Omlouvám se za zpoždění, ale můj článek ke čtvrtému úkolu je konečně tady. Cílem bylo přečíst knihu, na kterou jsme velcí. Já jsem měla jasno, protože už jsem si nějakou dobu říkala, že bych si chtěla znova přečíst Alenku v kraji divů.


Proč jsem na to moc velká

Alenka je bezesporu pohádková kynížka. Malé holčičky jako hlavní hrdinky se v mých knihách obvykle nevyskytuje a mluvící králíci, kočky a karty už vůbec ne. Ani příběh nepatří k nejsložitějším, popravdě řečeno knížka staví hlavně na popisech a děj skoro vynechává.

Očima recenzenta

Moje opětovné přečtení (odmítám používat re-reading, když píšu česky, jen pro informaci) mi potvrdilo, že Alenka patří ke knihám, které by si měl přečíst každý a které se dají číst v jakémkoliv věku a pokaždé v ní najdete něco jiného.

Když jsem se s ní setkala poprvé, líbilo se mi, že je úplně jiná než ostatní pohádkové knížky.

Podruhé jsem si oblíbila Alenku, protože dělala všechno po svém a ničeho se nebála.

Při posledním přečtení jsem si všimla, že postavy jsou sice praštěné, ale ne černobílé. U některých citátů jsem si říkala, kam se na autora hrabe Green. A u popisů jsem pro změnu váhala nad schopnosti Rowlingové.

Linkověč aneb co jste četli vy


4 komentářů:

Amaterasu řekl(a)...

To je náhodička, taky jsem četla Alenku :)

LennaS řekl(a)...

Já jsem se podívala hned do tří knížek. :) Jednu (tu O třech sůvičkách) jsem přečetla celou a z dalších dvou jsem si vybrala jen pár pohádek. :)

Charrlie řekl(a)...

Já se musím přiznat, že jsem Alenku ani nečetla, ani neviděla. Ale jak tak koukám, tak to budu asi muset napravit :)) Každopádně autor, které sice píše dětské knihy, ale umí zaujmout i dospělé, je podle mě ten nejlepší autor. :))

alfalfa řekl(a)...

Je to skvelá kniha a dávam ti za pravdu, že by si ju mal každý prečítať. Ja som ju čítala už dávnejšie, ale rozhodne si ju plánujem znovu prečítať.