27. května 2014

Úžasná i hrozná Jehla v kupce sena

Mám období thrillerů a detektivek. S jihoamerickými autory nemám moc zkušeností a tak jsem byla na Jehlu v kupce sena opravdu zvědavá. Po přečtení nevím, jestli mám chválit nebo nadávat.



Buenos Aires. Diktatura a státní vojenský teror. Detektiv Lascano se vydává k řece, aby obhlédl dvě mrtvá těla. Na dvou poznává práci státního komanda, ale co třetí tělo, které se tu záhadně objevilo? Najít vraha je snadné, ne však bez následků.

Příliš dokonalé rozluštění

Mám ráda detektivky, které přesahují do jiných žánrů, což bylo přesně to, co jsem si od knihy slibovala. Bohužel mi to připadalo přesně naopak. Z celé knihy jsem měla tento pocit. Vezmu zajímavou dobu, brilantně popíšu její atmosféru, přidám originální postavy se zajímavými osudy. Hmm, není toho málo? Dám tam ještě detektivku.

Proč? A hlavně proč je ta detektivka stylu přijdu do domu oběti, zeptám se první sousedky, ta mi řekne, že slyšela, jak se oběť v podvečer smrti s největším podezřelým, pak ho budu sledovat do banky, kde schová pistoli, kterou oběť zastřelil? Proč? Detektiv má tápat, přemýšlet. Co je zajímavého na detektivce, kde jde hned najisto? Postavy přitom mají zajímavé osudy, kniha by se dle mého názoru dala postavit klidně jenom na nich, pátrání po vrahovi mi připadá trochu zbytečné.

Ze začátku přitom vypadal příběh opravdu nadějně. Sice mi knížka připadala hodně krátká, ale mnoho pohledů slibovalo zajímavý pohled na vraždu. Oběť, vrah, bratr, vlivný přítel, detektiv a tajemná dívka je jen část postav, se kterými se při čtení potkáte. Množství postav ale neubírá jejich kvalitě.

Každá bytost, už z podstaty své existence, vyzařuje energii, která se šíří prostorem. Stejně jako u hvězd tato energie dál cestuje, možná věčně, dokonce i když ten, kdo ji vydával, už dávno neexistuje, Marisa zemřela, to je jasné, ale její energie k tobě stále přichází. (...) Když doma všechno vypneš, všude je klid a ty se uvolníš, jsi schopen vnímat její záření, stejně jako teď vidíš světlo mrtvých hvězd. A to jsou duchové.

Enter na klávesnici nemáte?

U Jehly v kupce sena mě hrozně štvala ještě jedna věc. Velice atypická přímá řeč. Že nepoužívá úvozovky by mi tak nevadilo. Ale napsat celý dialog do jednoho odstavce bez jakéhokoliv odsazení? U těch delších jsem měla opravdu problém poznat, kdo zrovna mluví. Celou dobu jsem doufala, že si na to zvyknu a budu to brát jako zpestření. Nezvykla.

Autor přitom píše zajímavě, čtivě, bavila mě i různá až filozofická zamyšlení (a to neříkám u každé knížky, většinou je to spíš naopak). Mohla bych ho vychvalovat až do nebes. Pak si to ale zkazí takovou maličkostí jako je přímá řeč.

Jehla v kupce sena je zajímavý příběh ze "špinavé války" se perfektně napsanými postavami a skvěle popsanou atmosférou této doby. K dokonalosti chybí (nebo spíše přebývá) naprosto zbytečný pokus o detektivku.

Jehla v kupce sena
Autor: Ernesto Mallo
Překladatelka: Simoneta Dembická
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2013

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihcentrum.cz. Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Detektivky nejsou moje. Já jsem spíše na fantasy, sci-fi, dystopie, však to znáš. :) Hehe, docela zajímavý úryvek jsi nám vyfotila. :D :)
mimochodem, moc hezky napsané. :))

Jana CM řekl(a)...

Moc pěkná recenze, bohužel kniha mě vůbec nezaujala. Přestože tohle není "můj žánr", musím napsat, že jsem teď dočetla docela dobrou detektivku (i když tam to pátrání není moc exponované), a to dokonce českou, Na Kopci (Jiří Březina). Tak kdyby sis chtěla spravit chuť. :-)

Bastera řekl(a)...

Tak to by mě taky asi rozčilovalo, nemám ráda, když je to všechno v kupě :) A ano detektivka by měla být hlavně napínavá! :)

Anonymní řekl(a)...

Věděl jsem, že už jsem ten název někde četl -> http://bolkonska.blog.respekt.ihned.cz/c1-61287980-jehla-v-kupce

Že je něco jinak, ještě nemusí znamenat, že je to špatně. (Přímá řeč, málo detektivní)