5. května 2014

Tenká hranice mezi vědou a nadpřirozenem

Scott Nicholson je autor hororů a thrillerů. Domov ztracených duší jsem si vybrala s nadějí, že mě nějaká knížka konečně pořádně vystraší. Nepovedlo se, ale i tak se mi tajemný příběh z domova pro problémové děti líbil.

Freeman je chlapec, který střídá jeden ústav a azyl za druhým. Experimenty jeho otce mu daly nejenom schopnost číst cizí myšlenky, ale i deprese, halucinace a spoustu dalších psychických poruch. Jeho novým útočištěm se stane Wendover, domov pro problémové děti. Bude to jen další ústav pro mladistvé delikventy nebo něco víc?

Ředitel Bondurant chce napravovat děti pomocí víry, ale místní psycholog doktor Kracowski se raději spoléhá na svérázné vědecké metody, které jsou všechno možné, jen ne bezpečné. Navíc mají jak se zdá i vedlejší účinky...

Blázni, blázni, blázni

Trojici Freeman, bulimička Vicky a ošetřovatelka Starlen by zajímalo, co se za zdmi ústavu děje. Bála jsem se, že vytvoří nerozlučnou partu, seřídí si hodinky a budou pátrat společně. Což by od slibně vyhlížející knížky byla docela nuda. Každý má ale vlastní psychické problémy a pracovat týmově nemá ani jeden v povaze. Dokonce ani Freeman s Vicky nevytvořili jen další zamilovanou dvojici, ale vztah mezi nimi byl mnohem složitější.

Pokus o "duchařskou" fotku aneb Katie si hraje
I jiné postavy v knížce byly napsány skvěle. Bavilo mě, jak všichni, nejen pacienti, byli více či méně blázni. Ředitel alkoholik, šílený doktor, ještě jeden šílený doktor a zároveň vrah... Mínus vidím v tom, že jich bylo trochu moc. Kniha je psána v třetí osobě, ale střídají se pohledy jednotlivých osob a při takovém počtu to bylo trochu zmatené. Jsou knihy, které hodně postav potřebují, ale tady bych nějaké klidně vynechala.

Námět knihy se mi ale zamlouval, kombinace duchů a jasnovidectví s vědou je bezesporu originální. Když do toho navíc přidáte postavy, kteří by mohli tvořit ukázkové příklady v "cvokařských" knihách, máte před sebou knihu, jenž rozhodně stojí za pozornost.

Měla bych se bát?

Ze začátku jsem byla trochu zmatená, protože jsem nevěděla, o co v knize vlastně půjde. Fantasy? Sci-fi? Psychologický román? Po přečtení jsem za to ale ráda, dlouhý popis situace na začátku by knize spíše uškodil. Druhá půlka mě pak opravdu bavila. Domov sice není žádný "obraceč stránek" ale nudit se určitě nebudete.

V anotaci stojí: "Stejně jako Stephen King ví, jak vyvolat opravdový strach." Nevím, opravdu jsem se nebála. Na druhou stranu, já jsem člověk, pro kterého je noční výprava na hřbitov jen příjemnou procházkou a po hororu spí stejně jako po romantické slaďárně. Každopádně bych řekla, že  s "opravdovým strachem" to nebude až tak hrozné. Na Stephana Kinga Nicholson opravdu nemá.

Domov ztracených duší není kniha, kterou bych doporučila každému. Pokud vás ale lákají postavy s psychickými problémy, nebojíte se dojít si v noci na záchod a chcete vědět, jak tenká hranice může být mezi vědou a nadpřirozenem, neměla by vám kniha v žádném případě uniknout.

Domov ztracených duší
Autor: Scott Nicholson
Nakladatelství: Publico
Rok vydání: 2014

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Publico.


8 komentářů:

Amaterasu řekl(a)...

Vypadá dobře :) Jestli jsi nečetla Černou krabici od Joe Hilla, tak můžu doporučit. Je krátká, ale čas od času ve mně vyvolávala hodně nepříjemný pocity :)

Katie řekl(a)...

Myslím, že tobě by se to mohlo líbit.:-) Kouknu se na to, díky za tip.:-D

Maria Friedlová řekl(a)...

Já se bojím na záchod i po běžném thrilleru, takže po knížce určitě sáhnu. :D Až budu mít čtečku samozřejmě, což v blízké době nehrozí. :D :)
moc pěkná recenze. a fotka. a procenta. nezapomněla jsem na nic, ne? :D :)

Jana CM řekl(a)...

Vypadá to podobně jako Duch Korban Manoru, který jsem četla já (od téhož autora), alespoň pluralita vypravěčů. Tato kniha má ale na Goodreads lepší hodnocení! Taky jsem váhala, na pomezí jakých žánrů se budeme pohybovat, ale výsledek mě docela bavil. Jsem ráda, že i tebe. :-)

Katie řekl(a)...

Fajn, ale pak to nesváděj na mě.:-D
Jo, to je všechno, dík.:-D

Katie řekl(a)...

Já jsem se na Ducha Korban Manoru taky dívala, ale tohle mi přišlo i podle anotace zajímavější.:-)

Anonymní řekl(a)...

technický dotaz: dole máš napsán Copyright ©. Máš ho nějak formálně zapsaný/koupený/whatever, nebo je to čistě tvé přání, aby lidi nekopírovali tvé texty, jak se jim zachce?
Jen mě to zajímá, klidně řekni, že mi do toho nic není :)

Katie řekl(a)...

Zapsaný ho nemám, ale vůbec teda nevím, je to problém?
Já mám staženou šablonu, ve které to takhle bylo, a popravdě řečenou jsem to nijak nezkoumala...