13. září 2013

Jmenuji se X

Základní informace 


  • Autorka: A. J. Molloy (pseudonym)
  • Překladatelka: Petruše Klůfová
  • Žánr: Erotický román
  • Rok vydání: 2013
  • Nakladatelství: Fragment
  • Anotace: Láska, co spaluje. Touha, co ničí...
Dvaadvacetiletá americká studentka Alex (pro přátele X) přijíždí do Neapole, kde chce získat pro svou práci podklady o italské mafii. Hned první večer se v luxusní kavárně setká s elegantním mužem, který jí naprosto učaruje. 
Marc Roscarrick - potomek šlechtického rodu - je přátelský, pohledný, inteligentní a neuvěřitelně přitažlivý. Kolem něj se však vznáší aura záhadnosti. Atraktivní muž v X probudí dosud nepoznanou touhu. Jeho tajemství je ale pro dívku šokující. 
Vztah X s Marcem je možný pouze za jeho podmínek. Dokáže se X vzdát svých přání a podřídit se? Své touze, ohromující přitažlivosti a erotickým tajemstvím, která ji děsí a vzrušují zároveň? 




Postavy

  • Alexandra je dle mého názoru absolutně nezajímavá a celkem velkou část knihy mě opravdu štvala. Kdybych ji náhodou potkala ve skutečnosti, kamarádka bych s ní opravdu nebyla. 
  • Lord Rosarrick se povedl o něco lépe, autorka se přece jenom snažila o nějaké to tajemství, které ho obklopuje. Pořád má ale hodně daleko do průměrně dobře napsané postavy.


Styl autorky


Knížka je napsána velmi jednoduše, je vyprávěna z pohledu Alexandry, což se mi zrovna dvakrát nelíbilo, protože, jak jsem psala, k srdci mi opravdu nepřirostla.

Celkově se knížka čte poměrně rychle, já jsem ji měla přečtenou za dva dny. Autorčin styl mi nicméně moc nesedl, nevím jak ho popsat, ale znova bych po jejím titulu asi nesáhl. Ještě mě ale napadlo, že se snažila psát jinak, aby čtenáři nepoznali, kdo se za pseudonymem skrývá. Ale to je jen takový nápad.


Hodnocení


50 odstínů všeho možného se na nás valí ze všech stran, takže jsem si řekla, že si musím taky něco přečíst. Nakonec volba padla na Jmenuji se X. Nečekala jsem určitě nic extra, protože v tomto žánru to asi ani nejde.

Nejprve nějaké pochvaly. Prostředí je popsáno opravdu věrohodně, skoro máte pocit, jako by jste se opravdu procházeli Neapolí. (Alespoň myslím, já tam nikdy nebyla.) Zároveň se mi vážně líbilo, že příběh není prostě jen plesknutý do nějaké hezkého města, ale samo prostředí hraje v příběhu poměrně podstatnou roli.

Trochu jsem se bála, že bude knížka postrádat jakýkoliv příběh, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Mafie, mystéria, spousta tajemstvích. Snaha o příběh by se tu našla. Jediné, co mi přišlo hrozně nereálné bylo, u kterého mystéria se rozhodla skončit. Páté? Když už vydržela všechny předtím? A třeba čtvrté jí vůbec nepřišlo divné? Nechápu.

Ovšem Alexandra byla opravdu hrozná. Číst si její myšlenky pro mě bylo vážně utrpení. Ano, myslete si, že přeháním, ale od první stránky jsem věděla, že se mi líbit nebude a nelíbila.

Alexandry se ale týká ještě jedna věc. Kdo hádá, že jsem si dlouho nepostěžovala na překlad, hádá správně. Ixka. Proč? Co jsem komu udělala? Opravdu jsem si říkala zlatý Hurikán.

S recenzí jsem dlouho čekala, přestože knížku mám přečtenou asi tři týdny, opravdu jsem nevěděla, co mám napsat. Obávám se ale, že kdybych psala recenzi hned po přečtení, asi by bylo hodnocení o dost horší. První dojem byl opravdu: Co to mělo být!? Když jsem nad tím ale trochu přemýšlela, nakonec jsem usoudila, že to zase tak hrozné nebylo.

Jak jsem se tedy nakonec rozhodla? Zajímavě napsané prostředí, příběh nebyl na erotický román zase tak špatný, styl mi sice osobně nesedl, ale tady to asi bude mít každé jiné. A nakonec příšerné postavy. Neměla jsem příliš vysoké nároky a knížka jim zhruba odpovídala, žádné pozitivní ale ani negativní překvapení se neobjevilo. Proto hodnotím střední pětkou.

Charakteristika nakonec

Erotický román z prostředí Neapole s ne úplně špatným pokusem o zajímavým a tajuplný příběh.


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


6 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Konečně je tady recenze! Juhů!
Jak tak koukám, tak sis Ixku opravdu moc neoblíbila. (Fakt. I ten Hurikán zní lépe.) Nevím, nevím, asi to nebude nic pro mne, i když erotika? Hm? :D
Připadalo mi, že Alexandru přímo nesnášíš, když jsem tak četla, jak jsi ji hodnotila. To snad, abych se začala bát, ne? Takovou zlou Káťu neznám. :D

Katie řekl(a)...

Ixka je myslím suveréně nejhorší postavou, se kterou jsem se za moje léta čtení setkala. (A že jich byly možná tisíce.) Vážně si nepamatuji, že bych nějakého hlavního hrdinu chtěla za kapitolu minimálně jednou přizabít.:-) Ale bát se mě určitě nemusíš.:-)

Bastera řekl(a)...

Ixka zní tedy opravdu hodně divně :) A já jsem se ještě do žádného takového extra erotického románu neodvážila, tak to asi abych hodně vybírala který přečíst :D

Katie řekl(a)...

Mně ale zrovna extra erotický nepřišel. Ale je pravda, že to nemám s čím srovnat, takže jsem to do recenze raději nepsala.:-)

Rachel Roo řekl(a)...

Ixka mě taky dostala :-D Prostředí bylo dobře vybrané, s tím souhlasím. Taky jsem se divila, že to mělo i nějaký jakože příběh, ne jen nesmysly sem a tam. Ale recenzi bych na tohle asi nezvládla napsat ani po půl roce, natož po třech týdnech, jsi šikovná :)

Katie řekl(a)...

Díky.:-)