11. února 2014

Mafiáni po česku


Nepřítel mého nepřítele
Autor: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013

Většina autorů mých přečtených knížek tvoří zahraniční autoři. Na české narazím většinou díky povinné četbě. Současní domácí autoři, jejichž knihy mě okouzlily, by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Kateřina Petrusová k nim ale bezesporu patří.


Nepřítel mého nepřítele je volným pokračováním knihy Nebezpečná láska. Když jsem si psala o knihy k recenzi, sice jsem věděla, že tyto dvě knihy jsou volným pokračováním, ale byla jsem přesvědčená, že první díl je Nepřítel mého nepřítele. No, každý dělá chyby.:-) Naštěstí i bez přečtení je druhý díl zcela srozumitelný, jen při čtení Nebezpečné lásky asi přijdu o pár překvapení.


Hlavní roli v příběhu hraje bývalá policistka Jo a nepřítel jejího nepřítele, mafián Robert Bavetta. Nemohu si pomoc, ale díky jejich vzájemnému chování se mi okamžitě vybaví Zmrzka a Marvin, které všichni známe z jiné autorčiny knihy S hlavou oblacích. V Nepříteli si ale užijete pohledy obou hlavních hrdinů
"Lituju toho, že jsem si vzala tvýho bratra, protože kdybych byla svobodná, požádala bych Jo o ruku."
Doutníky nebudou?
Přiznám se, že jsem čekala trochu něco jiného. Tajné schůzky, doutníky, občas nějaká "nehoda" nepohodlného člověka. Zkrátka typické mafiány. První půlka se mé představě poměrně podobala. Celá operace mi sice připadala více policejní než mafiánská, ale akce se tam vyskytovalo spoustu, dokonce jsem se dočkala i nějaké té krve a střílení. Když se ale záchrana Amy blížila ke konci a já měla knížku otevřenou teprve v půlce, celkem jsem se bála. 

Proč to nekončí? Co se tam bude zbytek příběhu dít? Přece si tam nebudou půlku knížky vyznávat lásku? Kateřina Petrusová ovšem nezklamala a druhá část přímo přetékala vtipnými dialogy a především úžasnými postavami. Jo a Roberta jsem si docela oblíbila, ale Amy a Paige? Miluju je, vážně! A jestli je Paige hlavní hrdinkou Nebezpečné lásky, už se na ni nemohu dočkat. 
"Strejda jde za strejdou," řekla Paige a zarazila se. "Nějak přestrejdováno. Až přijede Gas, budeme v tom mít pěkný nepořádek. Možná bychom jim měli přidělit čísla." 
Příběh se autorce povedl na jedničku, lepší kombinaci akce, vtipu a romantiky se nedovedu ani představit. Jediné, čeho trochu lituji, je závěr. Sice jsem čekala, že to všechno dopadne dobře a všichni se budou mít rádi, ale mé mafiánské já stejně doufalo. Třeba se k nim Jo vážně přidá, třeba budou jako Bonnie a Clyde... (Pro upřesnění, jsem ráda, když dobro zvítězí, ale třeba takového Artemise Fowla mám ještě trochu raději.;-))

Opět New York?
Ještě jednu malou výtku bych měla. Mám ráda, když se kniha odehrává v prostředí, které znám. U české autorky mě další Amerika trochu zklamala. Samozřejmě chápu, že zasadit rodinu Bavettových třeba do Prahy, by asi působilo podivně, ale stejně je to škoda.
"Ta kačenka se hodně prala," řekla s nevinným výrazem, malá holčička uprostřed hromady pěny a různých hraček. "Ale já jsem vyhrála," zazubila se na mě.
Od Nepřítele jsem čekala nějakou tu romantiku a spoustu vtipu ve stylu S hlavou v oblacích. Všechno jsem to dostala, ale také navíc skvělý příběh se spoustou akce. Opravdu jsem byla velice mile překvapena a těším se, až si přečtu první díl s Paige a Mikem a také díl třetí, který má vyjít již 5. března!

Od Nepřítele mého nepřítele čekejte vlastně dvě knížky v jednom. První mafiánskou část plnou akce a druhou romantičtější, kde se nepřestanete smát. A obě úžasně čtivě se sympatickými hrdiny. 

Knížka si právem zaslouží číslo devět.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


4 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Tak alespoň mám nějaký přehled, o čem knížka Nepřítel mého nepřítele je. :) láká mě, takže...:) Si někdy řeknu o půjčení. ;)

Katie řekl(a)...

Bylo mi to jasné.:-)

Bastera řekl(a)...

Tak přesně stejný názor jsem měla i já :) A taky jsem četla druhý díl, protože když jsem si ho objednala nevěděla jsem, že je to na díly :)

Katie řekl(a)...

Tak to jsem ráda, že nejsem sama.:-)