8. prosince 2013

S hlavou v pejru (oblacích)

Autorka: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Anotace: Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život. Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického "vidláka" přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?...

Česká autorka Kateřina Petrusová a její kniha Nepřítel tvého nepřítele je mezi knižními blogerkami velmi oblíbená. Když vydala S hlavou v pejru, říkala jsem si, že bych neměla zůstávat pozadu a taky bych si měla něco od ní přečíst. A dlouho jsem nečetla žádný dívčí román, tak jsem si řekla, proč nezkusit S hlavou v pejru.



Když se mladá úspěšná Markéta, zvyklá na život v Praze, vydá na oslavu do malé vesničky v jižních Čechách, začnou se dít věci.

Nejprve srážka s koněm, pak víkend s překvapivě přitažlivým Marvinem. Takový víkend ale bohužel nezůstane bez následků. 
Nemám signál! Rok 2011, všude tři zadky high-tech vychytávek, na jednoho občana Česka připadá asi jedna a půl aktivní sim karty, všichni jsou podělaní z děsně cool smartphounů - a já si nemůžu zavolat asistenční službu! Nasrat! Milý operátore, až mi příště budeš volat a něco vnucovat, tak ti řeknu něco, co si za rámeček vážně nedáš!
Hned první stránky mě mile překvapily. Hrdinka není žádná puberťačka! Ono to je jasné už podle anotace. Kreativní ředitelce asi nebude patnáct, co? Ale já jsem si to nějak vůbec neuvědomila. Lhala bych, kdybych tvrdila, že si občas nějaký ten dívší románek nepřečtu, ale přece jenom puberťačky umí někdy v knížce lézt pěkně na nervy.¨

Markétu jsem si naopak hned oblíbila. Správně praštěná sympatická holka. Někdy jsem se v ní i docela našla. Kamarádka Kačenka mě také bavila a co se týče Marvina... Nevadil mi, ale ze všech postav mi připadal asi nejméně reálný.

Od knížky nemůžete čekat nějaké hluboké myšlenky, originální příběh a propracované postavy. Na něco málo přes 100 stránkách to ani moc nejde. Zvrat ke konci mě nijak zvlášť nepřekvapil, čekala jsem, že se něco musí stát a tohle se jevilo vzhledem k obsahu knížky jako ta nepravděpodobnější varianta. Škoda, že Markéta na posledních stránkách trochu poztrácela svůj úžasný sarkasmus. Asi jí to nemůžeme v dané situaci vyčítat, nicméně začátek se mi líbil více.

Proti obálce také nemohu nic namítnout. Jednoduchá, skvěle evokuje atmosféru celého příběhu a věc, která mě potěšila nejvíce - balón tam není jen proto, že to hezky vypadá! Opravdu se tam objeví! Nemám ráda obálky, které nemají s knížkou nic společného, takže tady to bylo velice příjemné překvapení.

Velké plus je samozřejmě známé prostředí, protože všichni známe americké knížky, kde se pojmem zapadákov označuje město s několika tisíci obyvatel. Ještě si ale neodpustím malou poznámku. Chápu, že se autorka snažila navodit dojem vesnice na konci světa, ale stejně mi to přijde trochu přitažené za vlasy. Já taky bydlím v jedné vesničce v jižních Čechách a se signálem tedy problém nemám. Dokonce i internet mi funguje.:-)

S hlavou v pejru splňuje vše, co si chci od skvělé oddechovky. Tenká knížka, spousta romantika a smíchu, sympatické postavy. Já hodnotím sedmičkou.

Knížka na jedno odpoledne plné smíchu.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

4 komentářů:

Maria Friedlová řekl(a)...

Jo, jasně. Všichni si to přečtěte dřív než já. :D

Katie řekl(a)...

Chceš to půjčit?:-)

Bastera řekl(a)...

Hehe koukám, že máme skoro stejnou recenzi :D :D

Katie řekl(a)...

Tak to se musím podívat.:-D Mně přijdou ale všechny recenze, co jsem zatím četla, hodně podobné.:-) Chtělo by to někoho, kdo má jiný názor.:-D