15. prosince 2013

10 důvodů proč číst

Dnešní mládež prý vůbec nečte. Slyšíme to ze všech stran. Vzhledem k tomu, že se pohybuji v prostředí knižních blogů, tak mi to nepřijde tak hrozné, ale stačí se zeptat ve třídě a musím to bohužel potvrdit. (Ale je pravda, že by to mohlo být i horší, najdou se tu lidi, co čtou docela dost.)

Já sice nechápu, jak můžu někdo za rok přečíst třeba jenom jednu knížku. (Ale jako vážně nechápu, já bych měla nejdéle po měsíci absťák.)

Rozhodla jsem se, že napíšu 10 důvodů, proč číst. Není to samozřejmě všechno a asi si to přečtou spíše ti, kteří to zrovna nepotřebují, ale to vůbec nevadí.



  1. Ohromíte učiteli svými sloh
  2. Věřte mi, pokud budete číst, bude to vidět. Nejen, že budete mít mnohem větší slovní zásobu, ale vůbec bude váš písemný projev daleko, daleko lepší. Věty budou mít hlavu a patu, protože vám to jinak přijde divné. A to ani nemluvím o čtení v cizím jazyce. Jeden z nejlepších způsobů, jak se naučit slovíčka. (Ale tady nemám co říkat, já tomu taky moc nedám.)

  3. Žádné problémy s pravopisem
  4. Nebo alespoň mnohem menší. Shodu podmětu s přísudkem se z knížek moc nenaučíte, ale vyjmenovaná slova nebo různé výjimky? Pokud máte alespoň trochu fotografickou paměť, tak tady chybu téměř neuděláte.

  5. "Celý den jsem si četla" zní lépe než "Celý den jsem se dívala na televizi"
  6. K tomu snad není potřeba žádný komentář.



  7. Každý si může najít, to co ho baví
  8. Neexistuje jen povinná četba, ale spousta dalších knížek. Například v ČR vyšlo jen za minulý rok  4475 beletristických  knih. Vážně si z toho nic nevyberete?

  9. Knížka je vždycky lepší než film
  10. Může být film sebevíc povedený, sebelepší herci, ale na knížku to nikdy mít nebude. Do dvouhodinového filmu nikdy nenacpete úplně všechno. A samozřejmě spoilerovat v kině, když jste četli předtím knížku, je docela sranda.

  11. Knížku vám rodiče většinou nezabaví
  12. Můžou vám zakázat být na počítači, protože byste se měli učit, ale proč by vám brali knížku? A píšu většinou, protože zrovna u mě to úplně neplatí. (Ale celou knihovnu mi také neseberou.)

  13. Diskutování o knížkách zní hrozně inteligentně
  14. A taky je to spolehlivý prostředek, jak někoho naštvat, pokud danou knihu nečetl.

  15. Čtení je zábavné
  16. Stačí si jen vybrat správnou knížku a okamžiky plné smíchu jsou zaručeny. Také je to další věc, která ve zfilmované verzi chybí. Všechny hlášky se do filmu prostě nevejdou.

  17. Ostatní pro vás budou mít vždy dárek
  18. Knížky vycházejí stále nové, stačí vašemu okolí předložit seznam, ať si něco vyberou. A když jich napíšete dost, tak ani nehrozí, že nebudete mít žádné překvapení.

  19. Číst můžete vždy a všude
  20. Nepotřebujete, ani elektřinu, ani wifi, nemusíte se bát, že se trochu namočí a hned ji můžete vyhodit. Teda tím jsem nechtěla říct, že máte knížky namáčet, ale zkuste si vzít notebook do vany.

A jaký je váš důvod proč číst?

22 komentářů:

Katherine Paul řekl(a)...

Eeeej, mi knížky mamka zabavovala! :oD Nesnášela jsem ji za to. Mám to rozečtené, jsem v tom nejlepším a prý to musí počkat, dokud neuklidím to či ono. Nechápala, co je mojí prioritou.

Katie řekl(a)...

Nejhorší je, když dělám, že spím a vůbec si nečtu, a mamka mi tu rozečtenou knížku sebere!

Unknown řekl(a)...

Bezvadnej, zábavnej článek :D a hrozně pravdivej :)

Katie řekl(a)...

Jsem ráda, že se ti líbí.:-)

Nathaly řekl(a)...

Pravda. Úplne s tebou súhlasím :)

Myanmar řekl(a)...

Taky mi mamka zabavovala knížky :) Jinak já se vždycky pohybovala mezi lidmi, co četli, dokonce hodně. Ať už to byli spolužáci na střední anebo teď na vysoké, vždy jsem s nimi mohla o knihách mluvit :) Takže mně to s tou nečtoucí generací ani nepřipadá... na druhou stranu jsem se nikdy příliš nedostala do kontaktu s lidmi mimo gymnázia a humanitní obory, takže můj názor je hodně zkreslený.

Katie řekl(a)...

Já mám taky docela dost kamarádů, se kterými se dá o knížkách bavit, ale spíš převažují ti nečtenáři. Na druhou stranu hodně mých opravdu dobrých kamarádů jsou naopak matematici.:-)

Katie řekl(a)...

Ještě aby si to přečetli ti, co knížky nečtou.:-)

Maria Friedlová řekl(a)...

Nemáš teď nějak moc komentářů. Jsem byla zvyklá vždycky na to, že jsem tu byla sama. :D Ale je to jedině dobře! Konečně lidé pochopili, co je to kvalita článků! :3 (Ano, mluvím o sobě.) ;)
Spoilerovat v kině, koho by to nebavilo, že? :))

Katie řekl(a)...

Taky se divím.:-) Dík.:-D
Přesně, to je taková sranda.:-)

Monika řekl(a)...

Nemluv o namáčení knih! :D Úplně jsem z toho dostala šok.

Katie řekl(a)...

Dobře, příště jakoukoliv zmínku o namáčení a jiném ničením knih výrazně označím.:-)

Bastera řekl(a)...

Můj komentář někam zmizel?! :( Každopádně souhlasím a štveš mě to jsem chtěla po Novém roce taky napsat! :)

Katie řekl(a)...

To je divné, ale koukala jsem se i do spamů a nic tam není...
Jé, tak to promiň.:-) Ale stejně to napiš, takových článků není nikdy dost.;-)

Jana CM řekl(a)...

Bod 6 mě pobavil, to je vyčůraný :-)

Katie řekl(a)...

Škoda, že u mě to moc neplatí.:-)

Martina řekl(a)...

skvelý článok, so všetkými bodmi súhlasím :)

Ronnie řekl(a)...

Naprosto s Tebou souhlasím, děkuji za krásný článek! :-)

Katie řekl(a)...

Já děkuji za krásný komentář.:-)

Katie řekl(a)...

Tak to jsem ráda.:-)

Unknown řekl(a)...

Jo, knihy jsou skvělé, naprostá pravda (i když po zažití deseti zkouškových období chápu jak může někdo přečíst jen jednu knížku za rok, ono to čtení do školy člověka nějak písmenově vyčerpá, takže od začátku studia se to hodně smrsklo...). A napadl mě ještě jeden bod - člověk může kdekoliv kdykoliv sedět sám a zabaví se a lidi ho nechají na pokoji:) Veronika

Katie řekl(a)...

To taky není špatný důvod!:-)